Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

210 milliárdot buknak a bankok

2012.02.02. 14:14

A magyar bankrendszernek a végtörlesztésből eredő vesztesége a legújabb becslés szerint 210 milliárd forint lesz február végére - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Világgazdaság napilap által rendezett csütörtöki budapesti konferencián. Január közepén a végtörlesztés miatti veszteség 143 milliárd forint volt - egészítette ki az adatot a bankszövetség elnöke.

Tegnap az Erste jelentette be, hogy a végtörlesztések miatti vesztesége várhatóan lefedi a teljes erre képzett tartalékot, vagyis eléri a 60 milliárd forintot. A Raiffeisen múlt havi becslése szerint 60 millió eurónyi veszteséget fog elszenvedni.

A devizában számított lakossági hitelek törlesztését befolyásolja majd az árfolyamgát kibővítése várhatóan áprilistól, amelynek törvényi szabályozása február 16. és  február vége között alakul ki - közölte Patai Mihály.

A magyar bankok tőkemegfelelési mutatójának  12 százalékos szintje igen jónak minősíthető - emelte ki az előadó, megjegyezve, hogy a bankok külső likviditása szűkül, ezért a jelenlegi hitel/betét arány 150 százalékos mértékét csökkenteni szükséges. Ennek ellenére az prognosztizálható, hogy a hitelpiacon lassú növekedés indul meg - tette hozzá.

Átértékelődött a kockázat, elsősorban a hitelminősítők által mért úgynevezett szuverén kockázat kategóriája, így az "öt évvel ezelőtt még például főnyereménynek számító MÁV-hitel finanszírozása" ma már másképpen fest, csakúgy mint az önkormányzatok devizában történő hitelezése  - jelezte Patai Mihály, érzékeltetve azt, hogy az EU-IMF hitel létrejötte létfontosságú Magyarország számára.  • Vennék
  • Hírek