Demján: Felszabadultunk a jobbágyrendszerből

2012.02.02. 20:49

A magyar gazdaság állapotáról tájékoztatott több amerikai döntéshozót Washingtonban Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, aki a hét eleje óta tárgyalt az amerikai fővárosban.

A VOSZ elnökét fogadta Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője, valamint Jeff Sessions és Daniel Akaka szenátor. Demján Sándor megbeszélést folytatott Richard McCormackkal, a Bank of America Merryl Lynch alelnökével, valamint pénzügyi és politikai szakértőkkel. Demján Sándor csütörtökön részt vett a hagyományos éves kétpárti Nemzeti Imareggelin, amelyen jelen volt az amerikai kormány és törvényhozás számos tagja, a vallási és a kulturális élet több vezető képviselője, és amelyen beszédet mondott Barack Obama elnök.

A VOSZ ügyvezető elnöke elmondta: az volt a célkitűzésük, hogy a magyar gazdaság való állapotáról informáljanak olyan embereket, akik hatással vannak Amerikára. A munkaadói szövetség általa vezetett küldöttsége tanulmányozta a válságból való kilábalás amerikai metódusát, amellyel az amerikaiaknak sikerült a szakmai várakozásokon felüli növekedést elérniük, hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Államok példát mutatott, hogy növekedni kell, és e növekedésen keresztül pedig munkahelyeket hozott létre, hangsúlyozta Demján Sándor, kiemelve: az amerikaiak hitelbőséget teremtettek és rendkívül jelentős a kis- és a középvállalkozások támogatása.

Mint mondta, azt magyarázta el több amerikai szakértőnek, politikusnak és más tárgyalópartnereknek, hogy Magyarország „egyfajta feudalizmusból" szabadult fel, mert a szocializmusnak nevezett rendszer „jobbágyrendszer" volt, amelyben senkinek nem maradt meg a családi vagyona vagy vállalkozása.

„Én mindig is azt mondtam, hogy az IMF-nek és az Európai Uniónak hálásnak kell lennünk, hogy kisegített bennünket, de meg kell hogy értsék: olyan megállapodás kell, amellyel szabad mozgásteret kap a gazdaság ahhoz, hogy növekedjen" - mondta Demján Sándor. Demján az ellen is érvelt tárgyalópartnereinek, hogy Magyarországnak egyfajta „hamburgerrecept" módjára előírják, hogy „az adósságot, amelyet nem ez a kormány csinált", a megemelt adóztatásból törlessze.