Csődvédelem alatt a Malév

2012.02.02. 07:54 Módosítva: 2012.02.02. 08:09
A Fővárosi Bíróság, mint illetékes bíróság 2012. február 2-án végzést hozott a társaságot megillető rendkívüli moratórium elrendeléséről, emellett rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a vállalat mellé, közölte a fejlesztési minisztérium. Ez lényegében a csődeljárás megindítását jelenti, miután ma reggel döntött a bíróság egy, a cég elleni felszámolási kérelemről.

Mint ismeretes, a Kormány egy korábbi rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév Zrt.-t. A meginduló különleges eljárásban alkalmazható, törvényben rögzített speciális szabályok a Malév védelme mellett elősegítik a cég folyamatos működésének fenntarthatóságát, közölte az NFM.

A mai lépést az a magyarázza, hogy a bíróság csütörtök reggel döntött a Bellum 2000 Kft. által a Malévval szemben benyújtott hitelkérelemről – derül ki a Cégközlöny online kiadásából. A dokumentum szerint a százhalombattai székhelyű, évi 6-7 milliárdos árbevételű, egy magyar magánszemély, Krieg Ferenc tulajdonában lévő Bellum 2000 Kft. által benyújtott felszámolási kérelem alapján mondta ki a bíróság: miután a hitelező „felszámolási eljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be, ezért az adóst 2012. február 2. napjának 0.00 órájától a bíróság további döntéséig rendkívüli moratórium illeti meg”.

Az NFM felidézi: a jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő kizárólag az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet. Hozzájárulása nélkül a Malév Zrt. a továbbiakban kifizetéseket nem teljesíthet. „A vagyonfelügyelő jóváhagyását attól teszi függővé, hogy a légitársaság kiemelt tevékenységének folytatásához, üzemszerű működéséhez szükség van-e az adott kifizetésre” – közölte a minisztérium. A cégnél, amelyet hétfőn minősítettek stratégiai vállalattá, a napokban – várhatóan a jövő hét elején – kell kifizetni a januári béreket, ami egy igen jelentős költség lesz.

A minisztériumi közlemény szerint „az igazgatóság és menedzsment egyértelművé teszi, hogy szaktudásával, a légitársaságról és az iparágról megszerzett ismereteivel kész támogatni a rendkívüli vagyonfelügyelő munkáját”, ennek érdekében „haladéktalanul bemutatja a hét végéig elkészülő likviditási tervet a vagyonfelügyelő számára”.

A rendkívüli moratórium azt jelenti, hogy a légitársaság lényegében a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, így „a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a biztosítékok jogszabály szerint nem érvényesíthetők. A Malévval korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el. A légitársaság hatósági engedélyeinek hatálya automatikusan meghosszabbodik.

A minisztérium azt is közölte: a cégvezetéssel és a vagyonfelügyelővel „szoros együttműködésben, minden lehetséges eszközzel azon dolgozik, hogy a Malévnál felhalmozott üzleti és szakmai tudást az átmeneti időszakban is megőrizze”. Emlékeztettek arra is: a kormány a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítése mellett további lépéseket tett annak érdekében, hogy a légitársaság utasai minden körülmények között biztonságban legyenek.

A hétfői kormánydöntés után a héten egy rendeletben a kabinet költségvetési átcsoportosítással megteremtette a pénzügyi fedezetet is ahhoz, hogy a légitársaság egy esetleges, elkerülhetetlennek bizonyuló leállás napján és az azt követő három napban képes legyen gondoskodni utasai célba juttatásáról. Az intézkedések legfontosabb célja az akkori döntés indoklása szerint az, hogy a Malév utasai számára – indokolt esetben – azonnal rendelkezésre álló védőhálót biztosítsanak.