Vége a Malévnak, leálltak a gépei

2012.02.03. 09:21

Fontosabb részletek
  • Pénteken reggel leálltak a Malév gépei, értesüléseink szerint a légitársaság nem tudott kifizetni egy 30 millió eurós biztosítékot.
  • Három gép ragadt külföldön, egy Tel-Avivban, egy Írországban, és nem érkezett meg a reggeli prágai gép sem.
  • A kormány hétfőn stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak minősítette a társaságot, az utasok kártalanítására kétmilliárd forintot tettek félre.
  • A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a Malév újraindulása.
  • Tájékozódni és más társaságok járataira jegyet foglalni a Budapest Airport honlapján lehet.
  • Ha van jegye, de nem tud utazni, ha a repülőtéren vesztegel, ha külföldön ragadt írja meg nekünk, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Budapest Airport-dolgozók félliteres vizet kezdek el osztani a reptéren várakozóknak. Mint azt az egyik dolgozó elmondta, amiben tudnak segítenek, de ők is csak a hangosbemondóból értesültek arról, hogy mi történik, ráadásul a pénteki nap abból a szempontból nehezebb, hogy több, Magyarországon dolgozó üzletember ma utazik vissza a családjához.

  • cikkünk a témában:

    Még összeomlani se tudnak

    A Malév weboldalát leszedték, csak egy, kizárólag magyarul olvasható közleményben tájékoztatják az utasokat a leállásról.

  • Munkatársunknak a reptér egyik kis élelmiszerüzletének dolgozója azt mondta, hogy eltűntek azoknak az embereknek a csomagjai, akik még a leállás előtt becsekkoltak. A rendőrök ezt azonban csak rémhírnek tartották, és határozottan cáfolták. A nagyobb rendőri létszámot pedig a leállással kapcsolatos esetleges atrocitásokkal indokolták.

  • Egy olvasónk szerint, akinek közeli hozzátartozója a Malév repülőtéri irodaházában dolgozik, a malévos munkatársaktól már elkezdték begyűjteni a belépőkártyákat. Limburger Lóránt vezérigazgató délben tart állománygyűlést a Lurdy-házban, délután kettőkor pedig a ferihegyi 1-es hangárban. A reptéren más Malév-dolgozók munkatársunknak elmondták: közölték velük, hogy kezdhetik kiüríteni a szekrényeiket.

  • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a reptéren a Malév és a Budapest Airport munkatársai tájékoztató szórólapokat osztogatnak a várakozó utasoknak. Ebben az áll, hogy azok, akiknek a gépe hat órán belül indult volna, sorszám húzása után a reptéri jegyvásárlási irodánál intézhetik az átfoglalásokat, vagy kérhetik vissza jegyük árát. Akiknek a gépe hat órán túl indulna, azoknak azt javasolják, hogy hagyják el a repteret és a Malév weboldalán, vagy az információs számokon érdeklődjenek. A Malév oldalán csak egy szűkszavú közlemény olvasható, az információs számok pedig elérhetetlenek.

  • Egy malévos munkatárs tájékoztatása szerint pénteken 51 Malév-járat indult volna a ferihegyi reptérről, ezeket mind törölték.

  • Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszél a légitársaság helyzetéről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten, a Lurdy Házban.
    Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszél a légitársaság helyzetéről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten, a Lurdy Házban.
    Fotó: Földi Imre
  • A Malév egyik, Athénban rekedt utasa szerint is hagy kívánnivalót maga után a tájékoztatás. A gépe délután négykor indulna vissza Budapestre, de mert az információs számon senki sem reagál a hívásokra, kiment a reptérre. Ott arról tájékoztatták, hogy a Malév képviselője délután egykor érkezik majd a reptérre, és "majd mond valamit".

  • cikkünk a témában:

    Visszaadja gépeit a Malév

    Tárgyalnak a repülőgépek lízingcégével, és a lehető legrövidebb időn belül visszaadják azokat - közölték a cég vezetői rendkívüli sajtótájékoztatójukon.

    tag-reuters
    Fotó: Szabó Bernadett
  • Negyvenöt perc késéssel leszállt az utolsó, Helsinkiből érkezett Malév-gép. Az egyik kiszálló utas lapunk helyszínen tartózkodó munkatársának elmondta: csak leszállás után értesültek a légitársaság csődjéről, leállásáról, és arról, hogy valószínűleg az utolsó Malév-géppel utaztak.

  • A többségüket napokon belül elbocsáthatják, a légitársaság csak az operatív működéshez szükséges létszámot tartja meg.

  • Helyszíni tudósítóink értesülései szerint a Malév lízingelt gépeit már pénteken elszállítja a bérbeadó ír cég. A Malév Dublinban rekedt gépe már vissza se tér Budapestre, egyből Shannonba, a lízingcég központjába viszik.

  • A ferihegyi reptér 2A termináljánál, a Malév-dolgozók bejárata előtt a cég munkatársai kis csoportokban cigarettáznak. "Olyan a hangulat, mint egy temetésen" - nyilatkozta egyikük munkatársunknak. Mint mondták, már a szekrényeket ürítik, bár erre hivatalos utasítást még nem kaptak, csak a szóbeszéd terjed. Az épületből többen vállfára akasztott egyenruhával a kezükben távoztak, mások azt találgatják, hogy vajon a januári bérüket megkapják-e.

  • Egy olvasónk tájékoztatása szerint Párizsból sikerült elérni a Malév nemzetközi információs vonalát. "Kb. 5-8percet vártam, majd egy nagyon kedves hölgy adott tájékoztatást az előre váltott jegyekről, hogy mi a teendő" - írta. Ő amúgy azért kereste a légitársaságot, hogy a náluk vásárolt, de az Air France járatára szóló jegye érvényes-e-. Azt mondták, érdeklődjön az Air France-nál. "A hölgy végtelenül kedves volt és segítőkész!!!" - dicsért olvasónk.

    Olvasóink elsöprő többségének ezzel ellentétesek a tapasztalatai, oránként több tucatnyi panaszos elvelet kapunk arról, hogy a vonalak vagy foglaltak, vagy, ha kicsöngenek, senki sem veszi fel a hívást.

  • A WizzAir péntek reggel kiadott egy közleményt arról, hogy „a bajba jutott Malév utasok segítségére siet”, amiben azt közölte, hogy utanként 10 000 forintért át lehet foglalni a gépeikre, vagyis csökkentett árú jegyeket ajánlottak fel a 14 járatukra azoknak, akik nem tudnak Budapestről, illetve Budapestre utazni. Munkatársunk tapasztalatai szerint az ügyfélszolgálat akkor nem tudott róla részleteket, így nem sikerült átfoglalni. Egy órával később továbbra sem tudtak részleteket, azóta pedig nem elérhetők. Volt viszont olyan olvasónk, akinek félórával azt követően, hogy hallott a hírről, sikerült átfoglalnia.

  • A Malév Service Center egy olvasónknak az eddigieknél bővebb tájékoztatást adott emailben feltett kérdésére. Ezek szerint a Malév egyeztetéseket folytat a legnagyobb európai légitársaságokkal, hogy azok milyen feltételekkel fogadnák el a Malév jegyeit. "légitársaságok
    számára a Kormány által létrehozott 2 milliárd forintos alap biztosítja a
    Malév repülőjegyek átírásának fedezetét" - írták, illetve azt is, hogy akik új repjegyet vásároltak, szintén ebből az alapból számíthatnak a jegyár megtérítésére.

  • Dr. Baranovszky György fogyasztóvédelmi szakértő szerint egyértelmű, hogy azokra a jegyekre is teljes visszatérítéssel tartozik a Malév, amiket rajta keresztül, de más légitársaság gépeire foglaltak az utasok.

  • Martonyi János külügyminiszternek szerencséje volt. Hajnalban kellett ugyan kelnie, de az egyik utolsó Malév-géppel még utazhatott egyet. A miniszternek Kisinyovból kellett hazarepülnie, gépe 6.15-kor landolt Ferihegyen.

  • A Repülőtéri Rendőrigazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint "a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén rend van, rendőri intézkedést igénylő eset nem fordult elő". A rendőrség "megfelelő rendőri erőkkel látja el szolgálati feladatait, és biztosítja a közrend, közbiztonság fenntartását".

  • Munkatársunk jelentése szerint nőtt a tumultus a ferihegyi reptéren, egyre többen várakoznak a check-in pultoknál és a Malév reptéri jegyirodájánál is. Egy házaspár például hajnal négy óta várakozik a reptéren, Amszerdamba utaztak volna hosszú hétvégére. Bár hamar sorszámhoz jutottak, helyzetük nem oldódott meg. A Malévnál azt mondták, sajnos más légitársaság nem veszi át őket. Azt javasolták, hogy vagy oldják meg maguk a kijutást, a malévos jegyet pedig a kapott igazolással váltsák vissza. A probléma az, hogy a hónapokkal ezelőtt megvásárolt malévos jegy csak húszezer forintba került, most viszont százezernél is drágábban lehetne csak jegyet venni más társaságnál, így lehet, hogy veszni hagyják az Amszterdamban lefoglalt és kifizetett szállást.

    D KOS20120203022
    Fotó: Koszticsák Szilárd
  • Délután sajtótájékoztatót tart Budapesten a Ryanair. Az ír fapados légitársaság a múlt héten jelentette be, hogy március 12-én visszatér Budapestre, és öt brit célállomásra ismét lesznek járatai. A mai sajtótájékoztató azt valószínűsíti, hogy előrehozzák a budapesti járatok indítását. Egyes forrásaink szerint akár húsz gép is érkezhet, bár úgy tudjuk, egyelőre semmiről nincs döntés.

  • Tamásnak nem okozott túl nagy gondot a Malév csődje. Bár a járattörlés miatt Amszterdamban rekedt volna, sikerült jegyet foglalnia a KLM délutáni járatára, a jegyet pedig munkhaleye "szó nélkül" kifizeti. "Egy dolgot sajnálok igazán: azt a csomó pontot, amit összegyűjtöttem az elmúlt években, most mind elbuktam" - írta. Tamásnak így egy darabig nélkülöznie kell a priority check-int és a lounge-okat. "És persze kezdhetek újra gyűjtögetni valahol máshol..."

  • Lapunk információi szerint ma délben szállítja el a lízingcég a Malév kilenc gépét az írországi Shannonba. Forrásaink szerint ez arra utal, hogy a leállás időpontját már korábban tudhatták, egy ilyen elszállítást ugyanis napokkal korábban meg kellett szervezni.

  • Kata nevű olvasónk vasárnap utazott volna haza Tel-Avivból. A Malév információs vonalát neki se sikerült elérnie, így az izraeli légitársaságnál, az El Alnál érdeklődött. Ott közölték, hogy nekik semmi közük a Malév csődjéhez, de szívesen adnak el jegyet saját járatukra. A jegyár viszont a Malév leállása óta már a háromszorosára emelkedett. "Én még szerencsés vagyok, mert van szállásom, de nem irígylem a magyar turistákat, akik itt rekednek. Bár, legalább kellemes meleg van" - látta meg végül a jót a rosszban.

  • Egy olvasónk szerződött partneren, az expedia.com-on keresztül vásárolt négy retúrjegyet Malév-járatokra. Reggel telefonon keresték az Expediától, hogy az összes járatot törölték, de a Malév az Expedián keresztül megtéríti a jegyárat 4-12 héten belül. "Nem kell bankon keresztül vagy jogi úton követelnem. Örülök" - írta.

  • Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke, és Limburger Lóránt megbízott vezérigazgató a cég mellé kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelőkkel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy összesen 7200 pénteki utast érint a leállás. Több mint 3700-zan várakoznak külföldön és 3500-zan Budapesten.

  • Az utolsó Malév-járat személyzete nevében köszönjük a több évtizedes együttműködést – mondta leszálláskor a kapitány. A hangfelvétel itt hallgatható meg.

  • A Sixt Magyarország a Malév partnereként segítséget nyújt a járat nélkül maradt utasok számára, hogy elérjék célállomásukat, közölte a cég. Azok, akiknek Malév-jegyük vagy foglalásuk bemutatása ellenében, az azon megjelölt útra a Sixt az online elérhető aktuális kondícióihoz képest 15 százalékos kedvezmény mellett kínálja autókölcsönző szolgáltatását Magyarországon felvehető, és vagy itthon, vagy bármely európai Sixtnél leadható autókra.