Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vége a Malévnak, leálltak a gépei

Fontosabb részletek
  • Pénteken reggel leálltak a Malév gépei, értesüléseink szerint a légitársaság nem tudott kifizetni egy 30 millió eurós biztosítékot.
  • Három gép ragadt külföldön, egy Tel-Avivban, egy Írországban, és nem érkezett meg a reggeli prágai gép sem.
  • A kormány hétfőn stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak minősítette a társaságot, az utasok kártalanítására kétmilliárd forintot tettek félre.
  • A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a Malév újraindulása.
  • Tájékozódni és más társaságok járataira jegyet foglalni a Budapest Airport honlapján lehet.
  • Ha van jegye, de nem tud utazni, ha a repülőtéren vesztegel, ha külföldön ragadt írja meg nekünk, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Európai Bizottság az illetékességi körébe tartozó minden segítséget megad a magyar hatóságoknak, hogy kezelni tudják a Malév leállása után kialakult helyzetet. A testület közlekedési szóvivője, Helen Kearns a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az érintett utasoknak érvényesítsék az uniós szabályokban előírt rendelkezéseket és jogaikat tiszteletben tartsák. Az uniós szabályok egyebek között az utasok védelmét és kártalanítását is előírják, illetve alternatívaként az utasok célba juttatásának kötelezettségét. Ez a csőd esetére is vonatkozik. A szóvivő sajnálatosnak mondta, hogy a társaság nem talált hatékony és életképes megoldást arra, hogy versenyképes maradjon a piacon. (MTI)

  • A Máv-Start növekvő utasforgalomra készül a nemzetközi vonalakon a Malév leállása nyomán. A vasúttársaság várakozásai szerint a repülőjáratok törlése miatt elsősorban Ausztria felé - beleértve németországi, svájci úti célokat is -, illetve Csehországba és Lengyelországba nő az utasok száma. Kelet felé az Ukrajnán át Oroszországba közlekedő vonaton, illetve Romániába várható nagyobb utasforgalom. A légi járatok törlése érinti Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát és a Balkán egyéb országait is, ezért ezeken a vonalakon is készül a MÁV-START a növekvő igényekre. A közlemény szerint a közvetlen vonatokon felül átszállással további városok is elérhetők, így szinte valamennyi Malév célállomásra vásárolható vonatjegy. (MTI)

  • A Plakátboltból.

    Forrás: plakatbolt.tumblr.com
    Forrás: plakatbolt.tumblr.com
  • A CLB ügyfélszolgálatai irodáiban az elkövetkező napokban soron kívül fogadják az utasbiztosítás visszamondását igénylő ügyfeleket, közölte a biztosítási alkuszcég.

  • Az elmúlt percekben felkerültek a Ryanair honlapjára a Budapestről induló új célállomások. Tizenhárom ország összesen 31 városába repülnek majd Ferihegyről az ír diszkont gépei, az állomások között hat olasz és öt spanyol, négy brit, három német és görög város van.

  • Az állami vállalatokat felügyelő fejlesztési minisztériumban hamarosan rendkívüli sajtótájékoztató kezdődik. A helyzet súlya ellenére nem a nyilvánosságtól visszavont Németh Lászlóné miniszter, hanem Völner Pál államtitkár tartja.

  • A légitársaság csütörtöki sajtótájékoztatóján ezt a számot említette Berényi János elnök. Azt nem tudni, ezek közül hány szól a február 29-e utáni időszakra.

    Fotó: Szémann Tamás
  • "Összeomlott a magyar Malév légitársaság. Egy légitársaság, melynek értelmezésében a vegetáriánus étel a sonkás szendvics volt. Nyugodjék békében" - írja a twitteren Jo Stroud. Hogy ez mennyire így volt, azt tuskolady erősítette meg a tumblren. "Annyira igaz, hogy fáj: egyszer kérdeztem - csak az érdeklődés kedvéért, nem számítottam semmire - hogy van-e vegaopció. a kisasszony azt mondta, tudomása szerint a sonkás az" - írta.

  • A Magyar Bankszövetség alelnöke szerint először a Malévhez kell elmenniük azoknak, akik bankkártyával már megvették a repülőjegyüket, de nem tudtak elutazni a légitársaság leállása miatt. Gyuris Dániel elmondta: az utasok a Malévnél kapnak majd részletes tájékoztatást arról, milyen ügymenet szerint kaphatják vissza a pénzüket az igénybe nem vett jegyükért.

    A Visa International ugyanakkor azt közölte: „azok az utasok, akik Visa betéti vagy hitelkártyával vásárolták repülőjegyüket, a kártyakibocsátó bankhoz fordulhatnak pénz-visszatérítési kérelmükkel a szolgáltatás nem teljesítésére hivatkozva”. Gauder Milán, a MasterCard ügyvezető igazgatója az origónak elmondta: az utasnak a saját bankjába kell bemennie, és ott az utazás dokumentumaival igazolnia, hogy bankkártyával vásárolt repülőjegyet, ez alapján kérheti vissza a jegy árát. A bankban elbírálják a kérését, és ha minden igazolható, akkor az utasnak visszafizetik a pénzt. (MTI)

  • Lapunk információi szerint már 12 repülőgép Budapest-Shannon útvonalra szóló repülési terve szerepel a légiirányítási rendszerben a mai napra. Reptéri forrásaink szerint a napközben érkezett Ryanair-gép már délután vissza is repül Írországba, a pletykák szerint pilótákat hozott, akik elvihetik a lízingelt Malév-gépeket, ha ezt a Malév-pilóták nem vállalják.

    Fotó: Huszti István
  • Nem volt szükség rendőri intézkedésre a repülőtéren a Malév péntek reggeli leállásával kapcsolatban, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Garamvölgyi László szerint a Készenléti Rendőrség és Repülőtéri Rendőr Igazgatóság tagjai továbbra is garantálják a Liszt Ferenc Repülőtéren a személy- és vagyonbiztonságot, és addig tartózkodnak megerősített jelenléttel a reptéren, amíg az szükséges. A reptéren pénteken egész nap nagy volt a rendőri készültség. A 2A és 2B terminálnál több mint húsz járőrautó és mikrobusz várakozott napközben. (MTI)

  • Likviditási problémái miatt a mai nappal leállt a Malév. A kormány az Európai Bizottság határozata miatt nem tud több pénzügyi segítséget nyújtani, közölte Völner Pál a Nemzeti Fejlesztési minisztérium államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár szerint jelen esetben nem a múlttal kell foglalkozni, és azzal, hogy hogy jutottunk el idáig, hanem azzal, hogy mi lesz az utasokkal. A minisztériumban is válságstáb működik, hogy a felmerülő problémákat azonnal kezelni tudja a kormány.

  • A Lufthansa bővíti Frankfurt és München célállomásokról indított egyes repülőgépeinek kapacitását, illetve február 6-án napi ötre emeli a Frankfurtból Budapestre induló járatok számát, olvasható a cég által kiadott közleményben. Ezen felül a Lufthansa szintén február 6-án új járatokat indít Berlinből és Hamburgból Budapestre. A német fővárosból naponta egy Boeing 737-es közlekedik majd, míg Hamburgból szintén napi egy alkalommal indul Lufthansa-járat, valamint a vállalat folyamatosan fenntartja a napi három Düsseldorfba indított járatát is, közölte a német cég. Az Austrian Airlines a megnövekedett utasigényekhez igazodva szintén nagyobb kapacitású gépekkel közlekedik a Bécs-Budapest útvonalon. Február 7-től a Swiss Air Lines kínál nagyobb kapacitást a Budapest–Zürich vonalon közlekedő járatokon.

  • Nincs veszélyben a Malév dolgozóinak januári fizetése, ezt a pénzt már elkülönítették, mondta Völner Pál az NFM sajtótájékoztatóján. Közölte: elindult a kárfelmérés és a légitársaság átvilágítása, vizsgálják, hogy a kinnt rekedt utasokat hogyan hozzák haza és hogyan kárpótolják a pórul járt utasokat. "Az utasok és a dolgozók érdekében mindent megteszünk azért, hogy egy budapesti központú új magyar légitársaság létrejöjjön" - mondta. Úgy vélte, új légitársaságot már csak zöldmezős beruházásként lehet üzleti alapon létrehozni a Malév helyén.

    D MTZ20120203031
    Fotó: Máthé Zoltán
  • A Budapest Airporttal kötött korábbi szerződésével kapcsolatban Völner Pál államtitkár elmondta, ha a repülőtérnek merülnek fel problémái, akkor arról külön tárgyalnak majd minisztériummal, ebben a kérdésben az álláspontok valószínűleg különbözőek lesznek majd.

    Az esetleges befektetőkkel kapcsolatban Völner azt mondta: új helyzet van, új tárgyalások kellenek a korábbi érdeklődőkkel, és ha állami szerepvállalás ösztönözné az üzleti befektetőket, az is elképzelhető. Kérdésre elmondta, akár hónapokba is telhet az a folyamat, amely alatt egy új társaság feláll, de az engedélyeknél is fontosabb az új társaság alapításához szükséges megfelelő üzleti környezet és üzleti konstrukció kialakítása.

    Völner Pál úgy vélte, azok az utasok jutnak majd legkönnyebben a pénzükhöz, akik távoli időpontra vásároltak jegyek, ezek egy részét ugyanis még nem hívta le a Malév, így az könnyen visszatéríthető.

  • Egy forrásunk szerint az imént ért véget a második állománygyűlés, ami nagyjából háromnegyed órával később kezdődött. Ezt a repülőtér 1-es hangárjában tartotta a vezérigazgató, aki a beszéd közben el is sírta magát.

  • Lapunk információi szerint az állománygyűlésen bejelentették: a hétvégén minden munkavállalóval közlik, hogy hétfőn be kell-e mennie dolgozni, viszont akár be kell menni, akár nem, mindenki munkaviszonyban marad. A jövő héten jelentik be a csoportos létszámleépítést, az előírt szabályokat betartva.

    Fotó: Huszti István
  • Forrásaink szerint e-mailben tájékoztatta a Malév a dolgozóit arról, mire számíthatnak a következő napokban. A levélben a légitársaság azt közölte: a menedzsment „mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkavállalókat megillető valamennyi juttatás kifizetésre kerüljön”. A Malév vezetői közölték: „az üzemelés teljes beszüntetése nem eredményez automatikus munkaviszony-megszűnést”, ugyanakkor megjegyezték: a cégvezetés „sürgősen áttekinti a létszámracionalizálás lehetőségét”.

  • Az airberlin német légitársaság Berlin és Budapest között naponta közlekedő járatot vesz fel menetrendjébe jövő hétfőtől, ezzel pótolva a Malévval közösen üzemeltett járatok kiesését. A Malév leállása miatt törölt járatok reptéren rekedt utasai utanként 49 eurós áron foglalhatnak át az airberlin önállóan üzemeltetett járatára jövő szerdáig. A társaság új, önállóan üzemeltetett járata február 6-án, hétfőn közlekedik először, 12:45-kor indul Berlinből és 15 órakor indul vissza a német fővárosba Budapestről – közölte a társaság. (MTI)

  • Semmiféle fennakadást nem okoz a Malév leállása a kormányfői és minisztériumi küldöttségek útjainak lebonyolításában, a külföldi kiküldetésen lévő minisztériumi munkatársak hazahozatalát pedig átfoglalásokkal oldják meg, közölte pénteken a kormányszóvivői iroda. (MTI)

  • A legfrissebb információink szerint nem 12, hanem már 14 repülési terv szerepel az európai irányítás központi rendszerében, és mindegyik bejelentett időpontja ma délután négy óra. Más értesülések szerint viszont, bár ennyit gépet jelentettek be, valójában csak 7 vagy 8 lízingelt gépet szállítanak majd el Írországba.

  • Bár a Malév hibájából meghiúsult utazások után - és a csőd miatti leállás ilyen - elvileg nem fizet a biztosító, az EUB úgy döntött, hogy a stornobiztosítások teljes összegét visszatéríti, ha az utas kárát korábban nem térítették meg, vagy a jegyét nem használta fel átfoglalással. A külföldön rekedt utasok utasbiztosítását pedig legkésőbb február 6. délelőtt tíz óráig meghosszabbítja.

  • A legfrissebb hírek szerint délután öttől, negyedóránként szállnak el az írországi Shannonba a Malév flottájának gépei. Elvileg ezen a linken követheti a gépek és a légiirányítás közti párbeszédeket, a gépek búcsúját.

  • A Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség (Maplész) szerint szociális válsággal fenyeget a Malév csődje, tízezernyi család megélhetése került veszélybe a tél közepén. A szervezet szerint az államnak kell közbelépnie, hogy ez ne történjen meg, és hogy a tervezett új légitársaság is zökkenőmentesen tudjon majd elindulni. A Maplész szerint aggasztó, hogy a Malév ma reggeli pánikszerű leállása, és az azt követő kapkodás azt sejteti: a vezetőségnek nem volt, nincs terve a helyzet kezelésére. A szervezet emlékeztet arra: nemcsak a 2600 Malév-alkalmazott, hanem a repülőtéren dolgozó mintegy harmincezer ember, valamint beszállítók és alvállalkozók sorsa is bizonytalan.

  • Egy Lengyelországban maradt olvasónk szerint a varsói reptéren a Malév partnercégénél semmit sem tudnak, csak egy cetlit osztogatnak a Malév külföldről hívható callcenterének a számával - ami továbbra is jellemzően elérhetetlen. A LOT járatára még volt jegy, 1020 zlotyért (kb. 73 ezer forintért), és a lengyel légitársaság nagyobb gépet, egy Boeing 737-est indít.

  • A Malévnek korábban kellett volna kérnie a csődvédelmet, úgy még végrehajtható lett volna valamiféle reorganizáció - mondta dr. Aszódy Ilona csődjogász. Más szakértői vélemények azt emelték ki, hogy felszámolás esetén nagy eséllyel nem kell kifizetni az uniós büntetést.

  • Az Orangeways menetrendszerinti buszjáratain öt napon keresztül ingyen utaztatja - a szabad jegyek függvényében - azokat az érvényes Malév-jeggyel rendelkező utasokat, akik a légitársaság leállása miatt nem tudtak eljutni úti céljuk helyszínére. Kovács Miklós, a busztársaság vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a járatok Bécs, Pozsony, Prága, Berlin, Krakkó, Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda célállomásokat érintik. Péntek reggel hat órakor szüntette be működését a Malév, törölve valamennyi járatát. A Malév vezetősége, bár felkészült a cég esetleges leállására, mégis hirtelen vészhelyzetnek nevezte, hogy a tel-avivi reptéren már nem szolgálták ki a Malév-gépet, így a rendkívüli igazgatósági ülésen az azonnali leállás mellett döntöttek. Csoportos létszámleépítés lesz a cégnél, a leányvállalatok azonban tovább üzemelnek.

  • A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az érvényben lévő szabályoknak megfelelően felfüggesztette a Malévot valamennyi banki elszámolási rendszerből – közölte az IATA pénteken. A szervezet arról tájékoztatott: az utazási irodákkal további részleteket azután közölnek, hogy a felfüggesztési eljárás lezárult. Az IATA hangsúlyozta: nem szervez az utasoknak alternatív utazási rendet, hiszen ez a légitársaságok feladata. (MTI)

  • A oneworld globális légiforgalmi szövetség pénteki tájékoztatása szerint a Malév útvonalhálózatának 53 célállomása Szarajevó, Podgorica, Kolozsvár, Marosvásárhely és Odessza kivételével elérhető a szövetség más tagjainak járataival. A légiforgalmi szövetség - egyelőre részletek nélkül - közölte azt is, hogy azoknak az utasoknak, akiknek péntek előtt lekötött foglalásán a járatszám a kódmegosztási megállapodások alapján BA (British Airways), AY (Finnair), JL (Japan Airlines) vagy AB (Air Berlin) légitársasági kódokkal kezdődik, de a járatokat a Malév üzemeltette volna, alternatív utazási lehetőségeket vagy jegyár-visszatérítést ajánlanak fel az általános díjszabási előírásoknak megfelelően. (MTI)