Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vége a Malévnak, leálltak a gépei

Fontosabb részletek
  • Pénteken reggel leálltak a Malév gépei, értesüléseink szerint a légitársaság nem tudott kifizetni egy 30 millió eurós biztosítékot.
  • Három gép ragadt külföldön, egy Tel-Avivban, egy Írországban, és nem érkezett meg a reggeli prágai gép sem.
  • A kormány hétfőn stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatnak minősítette a társaságot, az utasok kártalanítására kétmilliárd forintot tettek félre.
  • A miniszterelnök szerint nem lehetetlen a Malév újraindulása.
  • Tájékozódni és más társaságok járataira jegyet foglalni a Budapest Airport honlapján lehet.
  • Ha van jegye, de nem tud utazni, ha a repülőtéren vesztegel, ha külföldön ragadt írja meg nekünk, és mi megírjuk.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Budapest Airport péntek hajnalban elhelyezett a honlapján egy figyelmeztetést, hogy csak azok a Malév-utasok menjenek ki a reptérre, akik biztosak abban, hogy a gépük elindul. Ebben még az az információ szerepelt, hogy valószínűleg 10-től nem szállnak fel a Malév-gépek. A járatok törlését hétkor jelentették be, ezt követően a tájékoztatást erre cserélték le: „A Malév minden járatát törölte a mai nap (2011.02.03) hajnali 6 órától. Kérjük utazását illetően vegye fel a kapcsolatot a Malév ügyfélszolgálatával, ahol bővebb információt adnak hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra”.

  • cikkünk a témában:

    Pénteken leállt a Malév

    Hajnalban már nem indultak el a csütörtökön csődvédelem alá vont légitársaság gépei. A Malév igazgatósága azt közölte, hogy a károk minimalizálása érdekében döntött így, azután, hogy partnereik „elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését”. Lapunk úgy tudja, ma reggel egy 30 millió eurós (8,7-8,8 milliárd forintos) biztosítékot kellett volna kifizetni, erre már nem volt pénz.

  • A Malév vezetése közölte: nyolc órakor sajtótájékoztatót tartanak a légitársaság helyzetéről, ahol várhatóan arról is beszélnek, mit tegyenek a repülőjeggyel rendelkező, illetve külföldön rekedt utasok.

  • Hét órakor jelentették be a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy a Malév valamennyi pénteki járatát törölték – értesült az MTI egy utastól. A repülőgépére váró utas elmondta: hét óráig azt a tájékoztatást kapták a várakozó emberek, hogy késnek a légitársaság járatai. Az utasokkal közölték, hogy két pultnál kaphatnak további információt. A 2B terminál nagyjából tele van, ilyenkor sok járat indulna. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    3 nap, 2 milliárd

    A Budapesten vagy külföldön rekedő Malév-utasok kártalanítására kétmilliárd forintot különít el a kormány: az összeg azoknak az utazását hivatott segíteni, akik a jegyüket aleállás napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három napban érvényes.

  • A Malév péntek reggeli közleménye felidézi: segítségnyújtást azok az utasok kaphatnak, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra. Szintén kaphatnak segítséget azok, akik a Malév leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszaútra érvényes Malév-járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek 2012. február 29-nél nem későbbre. „A jogosultak célállomásra való eljutásában a Malév segítséget nyújt a meglévő menetjegyek más járatokra történő átfoglalásával, vagy más közlekedési módok igénybe vételének biztosításával” – közölte a Malév.

  • cikkünk a témában:

    Mi lesz a foglalásokkal?

    A nemzetközi légügyi szövetségnél, a IATA-nál lévő biztosíték alapján a IATA-ügynökök kártérítik az utasokat, ha járatokat törölni kell. Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg az esetleges kárt, az utazási irodáktól csomagban vett jegyek árát pedig az adott utazási iroda. Akik kimaradnak a kártérítési körökből, azok jogi úton kérhetik vissza a jegy árát – mondta Berényi János, a Malév elnöke csütörtökön a légitársaság sajtótájékoztatóján.

  • Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg az esetleges kárt, az utazási irodáktól csomagban vett jegyek árát pedig az adott utazási iroda. Akik kimaradnak a kártérítési körökből, azok jogi úton kérhetik vissza a jegy árát, mondta még egy csütörtöki sajtótájékoztatón Berényi János Malév-elnök.

  • cikkünk a témában:

    Új légitársaságot ígérnek

    „A kormány több pénzt nem adhat, ebben a formában tehát biztosan nem tudjuk folytatni a működést. Most a hézagmentes átmenet levezénylése a cél", miközben felépül egy új, nem állami kézben lévő nemzeti légitársaság. Azon dolgozunk, hogy azt a jó brendet, ami most van, átmenekítsük - mondta sajtótájékoztatón Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke.

  • A Budapest Airport honlapján lévő tájékoztatás szerint ma hatvanöt Malév-gép indult volna el, ezek közül már reggel nyolcig fel kellett szállnia tizenhárom gépnek. Többek között Pekingbe, Burgaszba, Podgoricába, Pristinába, Odesszába indult volna ma a Malév.

  • Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta, hogy két Malév-gép maradt a határokon kívül: egy Tel-Avivban, egy pedig Írországban. A többi repülőgép Magyarországon van. A miniszterelnök kijelentette: nem lehetetlen a légitársaság újraindulása. (MTI)

  • Reggel 8.20-ra kellene megérkeznie Prágából egy Malév-járatnak, a Budapest Airport információi szerint azt is törölték. Ez azonban nem a Malév, hanem a cseh légitársaság gépe, aminek a Malév csak úgynevezett code-share partnere volt.

  • Hét óráig csak az mondták a reptéren lévő utasoknak, hogy felfüggesztik a becsekkolást. Amikor hétkor bejelentették, hogy törölték az összes járatot, azt az utasok egy része füttyel, mások tapssal fogadták – jelentette a reptéren lévők beszámolói alapján a helyszínen tartózkodó munkatársunk.

  • Kedd este hatkor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely kétmilliárd forintot különített el a Budapesten vagy külföldön rekedt Malév-utasok kártalanítására. Az összeg azoknak az utazását hivatott segíteni, akik a jegyüket a leállás napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három napban érvényes.

    Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején
    Orbán Viktor előző miniszterelnöksége idején
    Fotó: Tóth Béla
  • Ferihegyen nincs hatalmas káosz, de a 2B terminálnak az indulási részén, ott, ahol a jegyeladás van, nagyon feltorlódtak az emberek, itt sorszámrendszert vezettek be. Az emberek azonban meglepően nyugodtak, a helyszínen lévő munkatársunknak egy Malév-dolgozó azt mondta: vele senki nem volt goromba. Azok az utasok, akik már kinn vannak a reptéren, két lehetőségből választhatnak: vagy más járatot keresnek nekik, vagy kapnak egy papírt arról, hogyan tudják visszakapni a pénzüket.

  • Egy malévos dolgozó, aki check-in munkát végzett, és most tájékoztatót oszt a reptéren lévő utasoknak, azt mondta munkatársunknak: tegnap nem tudta, mi lesz ma, reggel bejött a szokott módon dolgozni, és még ötkor is úgy tudta, hogy felszállnak a gépek.

  • A Budapest Airport péntek reggel öt órakor kapott tájékoztatást a Malévtől, hogy nem indulnak a légitársaság járatai – közölte Hardy Mihály szóvivő az MTI-vel.

  • A reptéren lévőknek papírt osztogatnak a Malév-dolgozók, jelentette munkatársunk. Egy olyan dokumentumot töltenek ki, hogy az utazás a Malév hibájából hiúsult meg, emellett feltüntetik rajta, hogy hová és mikor utazott volna az utas. A papírt be kell vinni oda, ahol a jegyet vették, jelezni kell az igényt, hogy kérik vissza a pénzt, de valószínűleg nem fogják azt azonnal visszakapni.

  • Helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint nagy káosz nincsen, „ha nem tudnám, mi van, fel sem tűnne semmi szokatlan azon kívül, hogy a szokottnál is több itt a rendőr” – fogalmazott. Azt mondta, egy helyen összegyűlt a terminálban nyolc-tíz rendőr, emellett rendőrök vannak a bejáratnál, a jegyeladási irodánál is. A helyszínen lévő rendőrök nem nyilatkozhattak, a fokozott rendőri jelenlét okairól, a rendőrség írásban kérte kérdéseinket.

  • „Ha meg tudunk szabadulni a csontvázszerűen megörökölt terheitől a múltnak, akkor lehet még magyar nemzeti légitársaság” – mondta Orbán Viktor a reggeli rádióinterjúban. Szerint kellene is nemzeti légitársaság, hiszen „a XXI. század nemzetgazdaságához hozzátartozna egy jól működő, veszteséget nem terhelő nemzeti légitársaság”, amiben az állam is megjelenik tulajdonosként. (MTI)

    Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
    Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
    Fotó: Mohai Balázs
  • Egy fiatal srác a reptéren lévő munkatársunknak azt mondta: nagyon dühös, egy Roma-Inter meccsre ment volna, életében először nézett volna élőben Roma-meccset.

  • Külföldön ragadt Malév-utasok közül többen is azt írják: hiába próbálják telefonon elérni a Malév ügyfélszolgálatot, a szám mindig foglalt. A Cipruson lévő Beáta szerint a helyi Malev kirendeltsegeken sem tud senki semmit, így még átszervezni sem tudja hazautazását. A Londonban lévő László szintén arra panaszkodik, hogy nem tud érdemi információt szerezni, „az ügyfélszolgálatot nem lehet elérni, állandóan foglalt.  A Malév oldalán semmi érdemleges információ, fogalmam sincs mitévő legyek” – írta.

  • A Budapest Airport-dolgozó szerint egyre rosszabb a helyzet, egyre többen érkeznek vidékről, akik hajnalban elindultak, és kollégánk is ezt tapasztalja, több csoport is feltűnt. Most kezd kialakulni a káosz, se az utasok, se a reptéri dolgozók nem tudják, mit kellene csinálni. Most ő azt hallotta, hogy állítólag vizet fognak osztani az utasoknak.

  • Az érkezési oldal tök kihalt, nincs egy lélek sem, jelentette a helyszínről munkatársunk. Egy recepciós azt mondta, míg rá nem jött, hogy újságíróval beszél: hajnalban Bukarestből, Tel-Avivból, Hammanból és Damaszkuszból kellett volna gépnek hazajönnie, de azok nem jöttek meg. A külföldön ragadt utasokat kinn próbálják feltenni valamilyen járatra.

  • Laura azt írta, hogy tegnap este az utolsó Malév-járattal utazott Londonba, vasárnap kellene hazajönnie, semmit nem tud arról, ez hogyan sikerülhet. Ráadásul rendszeres Malév-utazóként több előre vásárolt jegye van, köztük olyan is, ami júniusra szól.

  • Számos, főleg kelet-európai vagy a Balkánon lévő városba csak Malév-géppel lehetett volna eljutni. Ilyen egyebek mellett Skopje, Szarajevó, Odessza, Pristina, Burgasz, Tirana, Marosvásárhely, Larnaca – ezeken mindig sok utas van, vagyis volt, mondta munkatársunknak egy reptéri dolgozó.

  •  
  • A Budapest Airport arra kér minden Malév-utast, hogy ha még nem indult el, akkor ne is menjen ki a reptérre. Azt javasolják, hogy ehelyett vegyék fel a kapcsolatot a légitársaság ügyfélszolgálatával. (Az ügyfélszolgálatokat ugyanakkor lehetetlenség elérni.) Munkatársunk helyszíni beszámolója szerint egyre többen vannak a 2B terminál indulási oldalán, a Malévnak ugyanis kora reggel után főleg a dél körüli, kora délutáni órákban indult volna sok gépe.

  • A Malév rendkívüli vagyonfelügyelője hamarosan bejelenti a csoportos létszámleépítést, csak az operatív működéshez szükséges létszámot tartják meg, a többieket elbocsátják, a létszám azonban ma még nem ismert – ismertette a rendkívüli vagyonfelügyelő. Limburger Lóránt, a cég megbízott vezérigazgatója hozzátette, hogy az elbocsátás nem érinti  a leánycégeket. Az anyavállalat  munkavállalói a januári béreket megkapják. (MTI)