Már nincs tolongás a reptéren

2012.02.04. 10:23

Még mindig vannak kinn Malév-utasok Ferihegyen, a tegnapi tolongásnak azonban már nyoma sincs, a mai napon eredetileg is mindössze tizenhárom Malév járat ment volna, az utasok egy része más légitársaságokkal is meg tudta oldani az utazást. Hardy Mihály a Budapest Airport szóvivője az Indexnek elmondta, a Malév 70 személyes Q400-as, személyzetet szállító gépe reggel hazatért Shannonból.

A Malév 18 darab Boeing 737-es típusú repülőgépéből 14 érkezett a lízingcég írországi telephelyére, utolsó gépként, a HA-LOM lajstromjelű, MA5248-as számú Boenig-737-8Q8-as landolt, magyar idő szerint szombat hajnali fél kettőkor. Két gépet Budapesten javítanak a hangárok előtt, egy repülő Tel-Avivban maradt, egy pedig Dublinban. A DH4-es flottából az egyik gép Innsbruckban van karbantartáson, három pedig Budapesten. Ezekről jövő héten lesz döntés.

Reggel már nem szálltak fel a Malév gépei Londonba, Párizsba, Amsterdamba, Frankfurtba, Varsóba, Prágába, Milánóba repülő gépek és törölték a Helsinkibe és Kijevbe induló járatokat és a bukaresti, valamint a Tel-Avivba induló gépeket.

Egyes társaságoknál már tegnap is nagyobb gépek voltak beállítva, hogy el tudják vinni a Malév pórul járt utasait, mondta Hardy. A szóvivő szerint szombaton már inkább a hóé lesz a főszerep a repülőtéren.

Róna Márta, a Malév szóvivője az MTI-nek elmondta, a Malév-jeggyel rendelkező utasoknak egy másik járatra kell jegyet venniük, és a számlát kell benyújtaniuk a Malévhez. A pénteken leállt légitársaság feladata most a tájékoztatás és az utólagos elszámolás, tette hozzá.

A Malév pénteken hajnalban jelentette be, hogy 66 év üzemelés után nem indít több járatot, a légitársaság leáll, miután nem volt elég likviditása arra, hogy a megrendült bizalmú kiszolgálóknak előre fizessen ki nagy összegeket. Összesen 7 200 pénteki utas már nem tudott Malév-géppel utazni, számukra több légitársaság is kedvezményes árú jegyeket ajánlott. A légitársaságnál hamarosan csoportos létszámleépítéssel válnak meg a dolgozók nagy többségétől.  • Hírek
  • Bankszámla