Elszállt a Malév utolsó gépe is

2012.02.06. 00:39

Hétfő hajnalban, fél egykor Vecsés irányába szállt fel az utolsó Malév-gép két pilótával a fedélzetén, majd tett egy tiszteletkört és megbillegtette a szárnyát az 1-es terminál felett, majd elstartolt Írországba. Ezt megelőzően vasárnap este 9 órától a Malév nyolcvan-száz dolgozója, köztük sok évtizedek óta a légitársaságnál dolgozó búcsúztatta szűk körben az utolsó gépet a 2-es terminálon, majd tíz körül jöttek át az 1-es terminálra, hogy felkészítsék a gépet az utolsó útjára.

A géptől búcsúzó Malév-alkalmazottakés családjaik szó szerint siratták a Malévot, de mindnyájan az újrakezdésben reménykednek. Holnap délelőtt a pilótáknak tartanak állományülést, ahol a további munkalehetőségekről tájékoztatják őket.

A Malév február 3-án, pénteken hajnali hat órakor függesztette fel működését, a flottát bérbeadó amerikai lízingcég még aznap elszállította írországi bázisára a flotta nagy részét.

A 18 bérelt Boeing 737-esből egy Dublinban, egy pedig Tel-Avivban vesztegelt, kettőt pedig Budapesten szervizeltek, így pénteken csak 14 gép szállt el Budapestről. A gépek utolsó repülésükkor iskolakört repültek a ferihegyi reptér felett, a flotta felvezetőgépének pilótája pedig azzal búcsúzott a toronytól, hogy reméli, lesz még Malév hívójel az éterben.

"Az út sima volt, kaptuk a direct-eket 300-400NM direct-eket mintha Ők is tudták volna, nem biztos hogy lesz még alkalom segíteni. Pedig nem kellett időre menni, nem volt utas csak mi ketten. A kapitány és első tiszt" - írta az utolsó repülésről az egyik pilóta, Demeter Csaba a Facebookon.