90 milliárddal törlesztettünk többet

2012.02.07. 07:39

Soha nem okozott még annyi fejfájást a devizahiteleseknek az erős frank, mint tavaly. A magasabb törlesztési terhek pedig a lakosság fogyasztására és megtakarításaira is negatívan hatottak. A portfolio.hu becslései szerint 90 milliárd forint körül fizettek többet tavaly devizahiteleikre a magyar háztartások, mint egy évvel korábban. Ehhez jött hozzá az a közel 470 milliárd forint, amit végtörlesztési célból gyűjtöttek össze a családok.

2011 a devizahitelesek eddigi legnehezebb éve volt, a frank soha nem volt még ilyen erős (átlagosan 226,9 forint), és az euró is többször az egekben járt a forinttal szemben (279,2 forint). Bár év végén nagyon megerősödött, az év egészében az euró átlagosan kevesebb, mint négy forinttal volt drágább, mint 2010-ben.

2011 őszéig a frank euróval szemben mutatott ereje magyarázta leginkább a frank forinttal szembeni erősödését, ezt követően azonban a forint gyengesége került előtérbe. Az elmúlt négy év frankerősödésének kétharmada még így is a frank euróval szembeni erősödésének számlájára írható, és csak egyharmad arányban felelős érte a forint euróval szembeni gyengülése.

Mivel a lakosság hitelfelvételi kedve 2009 óta alacsony, devizahitelt pedig 2010 nyara óta lényegében nem vesznek fel a háztartások, a lakosság törlesztési terhét alapvetően két tényező, az árfolyam és a kamatszint befolyásolja jószerivel 2008 vége óta.

A banki kamatemelés ezzel szemben a válság első hónapjaira, illetve 2009-ben volt csak jellemző a már folyósított devizahitelek esetében, így ezek 2011-ben sem befolyásolták számottevően a lakossági hitelek összesített törlesztőrészletét. Ezért amennyiben árfolyamváltozás nem lett volna, a lakosság éves terhe egy év alatt mindössze néhány milliárd forinttal emelkedett volna.

A portfolio.hu becslése szerint közel 761 milliárd forintot költöttek a háztartások devizahitel-törlesztésre, szemben az egy évvel korábbi 669 milliárddal, ami 92 milliárd forintos, vagyis közel 14 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest, 2008-cal összevetve pedig közel 50 százalékos az emelkedés.

A fenti 761 milliárd forintból jön le a végtörlesztések miatt októberben, novemberben és decemberben ki nem fizetett törlesztőrészlet, ami valahol 5 és 10 milliárd forint között alakulhatott. Emellett pedig 468 milliárd forintnyi deviza jelzáloghitelt végtörlesztett a magyar lakosság 2011 utolsó negyedévében. Összességében tehát több mint 1200 milliárd forintot mozgathatott meg a lakosság 2011-ben azért, hogy devizahitelét valamilyen módon törlessze.