Lejtőn az ipar

2012.02.07. 09:29

A tavalyi év utolsó hónapjában 2,1 százalékkal növekedett az ipari termelés. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 7,4 százalékkal csökkent. Az előzetes adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva (munkanaphatástól tisztítva) 6,7 százalékos volt a növekedés. 2011-ben a termelés 5,4 százalékkal magasabb volt, mint tavaly, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Konjunkturális szempontból a hó/hó index érdekes, ami 7,4 százalékos csökkenést mutat, vagyis eszerint lejtmenetbe került az ipar. Ugyanakkor a decemberi számból nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Ez a hónap hagyományosan az ipari leállások időszaka, ami miatt már hosszabb ideje rendkívül kiszámíthatatlan, miként is alakul a termelés. A trendtől időnként egészen elszakadó adatok is érkeznek az év utolsó hónapjában: egy évvel ezelőtt például a mostaninál is sokkal nagyobb, 14 százalékos visszaesést jelzett a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a havi alapú visszaesés önmagában nem tekinthető váratlannak, mivel a külső kereslet lassulása, az ipari megrendelések csökkenése, valamint a novemberi jelentős növekedés erre utalt, azonban a vártnál alacsonyabb éves növekedést részben az okozhatta, hogy az egy évvel korábbi bázist jelentősen felfelé módosították. Az év második felében a külső konjunktúra enyhe javulása – valamit a tavaly év közepétől jelentkező gyenge bázisok – is hozzájárulhatnak a termelés növekedéséhez, azonban a belső kereslet hiánya továbbra is negatív hatással lehet a termelésre.

Török Bálint a Budacash elemzője szerint a jelek szerint idén is jócskán lehettek leállások az év végén és ez okozhatta a jókora esést. Úgy vélte, a részletes adat megjelenéséig feltételezhetjük, hogy nem történt érdemi változás az ipari termelés szerkezetében és a tendenciákban.