Várhatóan módosítani kell a költségvetést

2012.02.07. 12:46

A gazdasági biztonság és stabilitás, a költségvetés finanszírozása szempontjából fontosnak nevezte az IMF/EU-megállapodást Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke az idén a gazdaság stagnálására számít, a büdzsé kockázatait a részletekben látja és nem zárja ki, hogy a költségvetés módosításra szorul.

Kovács Árpád az m1 Ma reggel című keddi műsorában úgy vélte, hogy az állampapír hozamok elmúlt időszakbeli csökkenésében is szerepe lehet az IMF-tárgyalások előtérbe kerülésének. A biztonság és stabilitás jelenlétével a gazdaságban a költségvetés finanszírozása olcsóbbá válik, az eladósodottsági szint csökkenhet azzal, hogy a forint euróárfolyama a 300 alatti sávban stabilizálódik - mondta a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a forint erősödése csak egy szintig kívánatos, 285 forint alatt már nem kedvez az exportőröknek, ezért meg kell találni az árfolyam konszenzust.

A Költségvetési Tanács elnöke az idei büdzsé kockázatait a részletekben látja: elsősorban az államháztartási prognózisokban és a programok végrehajtásában, utóbbiakból az önkormányzati rendszer átalakítását emelte ki. A kormány fél százalékos gazdasági növekedési várakozásával szemben Kovács Árpád a stagnálást tartja reálisabbnak az idén, és hangsúlyozta: ennél rosszabb helyzetben nem zárható ki a költségvetési kiigazítás. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelenthet, azt válaszolta: az adórendszer elég töredezett, most egy finombeállítási korszaknak kell következnie, ahol korrekció szükséges, azt meg kell tenni. Személyes véleménye, hogy a nagyon összetett, töredezett adórendszerben a beszedés is nehézkes. Az adóhivatal is vergődik - mondta.

Mint korábban megírtuk, hiába tervez jövőre a Bokros-csomagot közelítő, mintegy 1400 milliárdos kiigazítást a kormány, lehet, ennyi sem lesz elég ahhoz, hogy az összes veszélyt elhárítsa. A Brüsszel által kifogásolt magyar megoldások százmilliárdokkal ronthatják a költségvetés helyzetét, de baj lehet abból is, ha túl sok cég lesz bőkezű a sporttal vagy szűkmarkú saját dolgozóival.