A kormánynak is csak tegnap szólt a Nokia

2012.02.08. 16:07

Elsősorban a gyártási mechanizmusok megváltozása indokolta a Nokia döntését, hogy Európából áthelyezzék a gyártási üzletáguk egy részét, mondta a cég ma délutáni telefonos sajtótájékoztatóján Niklas Savander vezérigazgató-helyettes. A magyar kormányt csak tegnap értesítették a végleges döntésről, bár az elmúlt napokban már történtek rá utalások.

Savander szerint alapvetően nem a költségek indokolták a gyártási struktúra átszervezését, így nem az európai országok által nyújtott lejárt támogatások, hanem a gyártási sebesség növelése miatt költöznek Ázsiába - az összeszerelési folyamatok döntő része manapság már ott zajlik, illetve beszállítóik közül is sokan Ázsiában vannak. Így újabb állami támogatás esetén sem tartotta volna itt a munkahelyeket a cég, amely az eddigi támogatásokért vállalt kötelezettségeit már teljesítette.

Az elbocsátásra kerülő alkalmazottak nagyobb része állandó alkalmazott lesz, és nem részmunkaidős munkatárs. Hogy pontosan mikor kerül sor az elbocsátásokra az év során az még bizonytalan, folynak a megbeszélések, amikbe bevonják majd a munkavállalók képviselőit is. Arról sem tudtak pontos adatott mondani, hogy milyen lesz az elbocsátottak között a fizikai-szellemi munkások aránya (az Indexnek korábban Pákozdi Szabolcs, a komáromi Munkaügyi Központ vezetője 2050 fizikai és 250 szellemi munkavállalóról beszélt).

Annyi bizonyos, hogy a Nokia igyekszik majd a változások nagyobb részét levezényelni az év első felében. Mivel a cég tisztában van a munkásai iránti felelősséggel, ezért átképzési és munkakeresési segítséget nyújt majd nekik a helyi hídprogramok keretében.

Az Index kérdésére a cégnél közölték, az összes érintett dolgozónak lehetősége lesz, hogy a Nokia alkalmazásában maradjon két további hónapig, miután a munkájuk és a kötelező felmondási idejük lejárt, hogy időt adjunk nekik az alkalmazkodásra, és hogy , a munka keresésre koncentrálhassanak.

"Mint mindig, a dolgozók képviselőit értesítettük, és a tárgyalások a helyi törvényeknek és gyakorlatnak megfelelően fognak folyni. Amióta 2011 februárjában bejelentettük az új stratégiánkat folyamatos, nyílt párbeszéd folyik a Nokia és partnereink között az üzleti környezetről és az abban lezajló változásokról. Ami ezeket a konkrét terveket illeti, folyamatosan egyeztetünk a helyi önkormányzattal és partnereinkkel" - mondták.