Kölcsönzött munkavállalókat is elküld a Nokia

2012.02.08. 11:27 Módosítva: 2012.02.08. 11:37

A Nokia szerdán jelentette be, hogy elküld komáromi gyárából 2300 dolgozót. Azonban nemcsak ennyi Nokia-gyári dolgozó veszíti el az állását: információink szerint a mostani 2300 fős leépítés előtt már januárban bejelentett egy mintegy 700 fős csoportos elbocsátást a Nokiához dolgozókat kölcsönző négy nagy munkaerő-közvetítő cég.

Ők március-áprilisban jelentkezhetnek a komáromi munkaügyi kirendeltségnél, mellettük április-májusban jelenhetnek meg a munkaerőpiacon az első olyan dolgozók, akiket a ma bejelentett elbocsátás érint.

„A foglalkoztatási problémák várhatóan jelentősek lesznek, de egyelőre nincs információnk arról, hogy az érintett munkavállalók közül mennyi a szlovák állampolgár, illetve milyen arányban jönnek a komáromi kistérségen kívülről” – mondta az Indexnek Pákozdi Szabolcs, a komáromi Munkaügyi Központ vezetője.

Tavaly decemberi adatok szerint Komárom-Esztergom megyében 8,8 százalék volt a munkanélküliség, ennél valamivel kedvezőbb volt a helyzet a komáromi kistérségben, ahol csak 8,1 százalék volt az állástalanok aránya. Rosszabb a helyzet a szlovák oldalon, a révkomáromi járásban ugyanis a munkanélküliség eléri a 14-15 százalékot is.