Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Mindenki Angyalföldre költözne

2012.02.08. 12:44

Kiemelkedő forgalommal zárult a január az ingatlanpiacon, az elmúlt években semelyik hónapban nem adtak el ennél több lakást, derül ki a Duna House elemzéséből. A cég becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 adás-vételi tranzakció zajlott.

A végtörlesztés pörgette

A végtörlesztés utolsó hónapjában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben megnövekedett a befektetési célú vásárlások száma is, ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki.

Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya. Tovább erősítette népszerűségi vezető szerepét a XIII. kerület, amelyet a felfokozott januári hónapban is az érdeklődők 20 százaléka jelölt meg célpontjának. Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb a XI. kerület, amely decemberhez hasonlóan 19 százalékon stagnál.

Csökkentek az árak

Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is, a végtörlesztés hajrája úgy tűnik nagy kompromisszumokat követelt az eladóktól. A vidéken átlagos 8 százalékos irányárváltozás és az azt követő 14 százalékos vevői alku bár „fájhatott” az eladóknak, a jelek szerint mégis megegyezés született.

Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a „beosztott” státuszúak aránya az eladói oldalon, mindössze egy hónap alatt, míg a vállalkozók 10 százalékkal kevesebben váltak meg ingatlanjaiktól. Eladási oknak a fővárosban is az elő-, illetve végtörlesztést jelölték meg legtöbben (37 százalék), ezek a lakások átlagban 12,4 millió forintért találtak új tulajdonosra.

Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, átlagban közel 10 milliós lakásaiktól váltak meg. Itt is megugrott a beosztott státuszúak aránya, decemberben 40 százalékot tettek ki, januárban pedig már 52-t.

Januárban Budán kelendőek voltak a kisebb garzonlakások, és ennek megfelelően az 5 millió Ft alatti árú ingatlanok mentek inkább. Pest megyében ezzel ellentétben nőtt a nagy, 160 négyzetméter fölötti ingatlanok kereslete, bár a vásárlók fele 40-80 közöttieket vett. A nagy mérethez megfelelően négyszeresére ugrott a 35-40 millió közötti ingatlanok aránya, bár így is csak 8 százalékot tesznek ki.