Döntött a kormány a meghosszabbított árfolyamgátról

2012.02.09. 11:15

A Kormány szerdai ülésén elfogadta az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel tavaly decemberben kötött megállapodásnak megfelelően, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz, olvasható a közleményben.

A havi törlesztőrészlet árfolyamgát feletti részének kamattörlesztésre eső hányadát a hitelező és az állam megtéríti, így a gyűjtőszámlára csak a tőketörlesztés árfolyamkülönbözete kerül. Az adósnak a gyűjtőszámlán esetlegesen felhalmozódó hitelösszeget 2017 júliusától kell visszafizetnie a pénzügyi intézmény, illetve jogszabályok által megállapított havi törlesztőrészlet megfizetésével.

A törvényjavaslatot a Kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek és a törvény hatálybalépését követően az ügyfelek jelezhetik a programba való belépési szándékukat a pénzügyi intézményeknél.

Az Index tegnap megírta: a kormány 2017. június 30-ig kitolja a kibővített árfolyamrögzítést. Újdonság, hogy a lízingesek is segítséget kaphatnak, de jelen állás szerint a devizában törlesztő devizahitelesek nem.

A kabinet számításai szerint az árfolyamrögzítéssel az átlagos adós 59 ezres törlesztője 41 ezer forintra csökkenhet. A kedvezményes törlesztésre áprilistól idén év végéig lehet bejelentkezni. A közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el és egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak az államtól július 1-ig, ami 10 milliárdos költségvetési kiadást jelent. A dokumentum szerint az árfolyamrögzítés 60 hónapja alatt a 300-450 ezer érintett kamattámogatása 103-154 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.  • Hírek
  • Árfolyam