Ferihegy államosításához vezethet a Malév csődje

2012.02.09. 06:24
A Népszabadság értesülései szerint is van titkos záradéka a ferihegyi reptér üzemeltetési szerződésének. Az biztos, hogy az állam garanciát vállalt a veszteségekre, melyek fejében részvényeket szerezhet, végső soron akár államosíthatja is a repteret. Az viszont nem tisztázott, hogy ha a reptér üzemeltetője nem tudja törleszteni a hiteleit, maga, vagy hitelezői fordulhatnak az államhoz.

Ha a ferihegyi reptér üzemeltetője veszteségei miatt nem tudja törleszteni hiteleit, a finanszírozó bankok az államtól kérhetik annak átvállalását, áll a reptér üzemeltetéséről szóló szerződés titkos záradékában a Népszabadság értesülései szerint. A tartozás rendezése fejében az állam részvényekhez juthat, így elvileg a reptér államosításához is vezethet, ha a reptér tulajdonosai élni akarnak a szerződésben biztosított jogaikkal.

A reptér privatizációjáról többféle szerződés is született, egy az adás-vételről, illetve külön az üzemeltetési jogról. Valójában ez utóbbi képviseli a nagyobb értéket, ebben biztosítanak hosszú távra üzemeltetési jogot a reptér szerződés szerinti üzemeltetőjének.

Az üzemeltetési szerződés titkos záradéka szerint ha az üzemeltetőnek vesztesége keletkezik az utasforgalom visszaesése miatt, élhet a garanciával. A Malév múlt heti csődje miatt szinte biztosan visszaesik az utasforgalom. Más, a szerződést ismerő források szerint ugyanakkor az államnak nem is a repteret üzemeltető Hochtieffel, hanem a Hochtief hitelezőivel szemben lenne kötelezettsége, a bankok fordulhatnak az államhoz a hitelek átvállalását kérve.

A titkos záradék meglétét Veres János volt pénzügyminiszter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, akikenk az idején privatizálták a repteret, tagadták. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ugyanakkor a titkos záradékra hivatkozva állította, hogy akár ezermilliárdos kár is érheti az államot a Malév csődje miatt. A Hochtief korábban nem kívánt nyilatkozni a szerződés részleteiről.