Heti mélypontja közelében a forint

2012.02.10. 13:59 Módosítva: 2012.02.10. 14:05

A görög dráma újabb fordulatot vett csütörtök este, az ennek nyomán kialakuló mérsékelten rossz piaci hangulatban 295 közelébe gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, ami heti mélypontot jelent.

Az eurózóna pénzügyminiszterei csütörtök este nem szavazták meg a görög hitelcsomag következő részletének folyósítását. Görögország ebből a pénzből kellene kifizesse többek között márciusban lejáró adósságait. Ha ez nem sikerül, akkor az ténylegesen is államcsődöt jelent. A brüsszeli elutasítás oka, hogy nem bíznak annak a megszorítócsomagnak a teljesülésében, amit a görög kormány csütörtöki ülésén fogadott el.

Ez visszafogta a január eleje óta jellemző jó piaci hangulatot. A főbb menedékdevizák, például a dollár erősödni kezdett, a forintot pedig adni kezdték a piacokon. A dollár árfolyama a reggeli 220 alatti szintekről 224 forint közelébe szaladt, a svájci frank ára megközelítette a 244 forintot.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei jövő szerdán dönthetnek a Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről.