Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

20 milliárdos kár érheti a borászokat hideg miatt

2012.02.12. 17:15

Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az a katasztrófa, ami a nyolcvanas években, ismét elfagyhat a szőlőtőkék jelentős része és minimum 20 milliárd Ft-os kár is érheti a magyar borászokat, olvasható Varga pincészet előrejelzésében.

A szokatlanul hideg időjárás szőlőtermelők tízezreinek okoz jelentős károkat. Ma már sajnos csak a kár mértéke az, ami kérdés, vélte Varga Péter a pincészet tulajdonosa. "Országosan 25-30 százalékos terméskieséssel a legjobb esetben is számolnunk kell, ami az átlagosnak tartott 350 millió literes éves bortermeléssel számolva 100 millió litert jelent. Amennyiben 200 forintos átlagárral számolunk, akkor a veszteség akár 20 milliárd forintra is rúghat. A károk területileg igen differenciáltan jelentkezhetnek" - olvasható az előrejelzésben.

A hideg a dél-alföldi területeket sújtotta a legjobban, itt egyes helyeken -20, -25 Celsius fokot is mértek, ami általában a főrügyek elfagyását okozza, de károsodhatnak a már csak fele termést hozó mellékrügyek és a nem termő, csak a növény túlélését biztosító rejtett rügyek is. Ha a rekordnak számító hideg tovább tart, megismétlődhet az 1985-86 és 1986-87 évek telén átélt katasztrófa, amikor az ültetvények 45-50 százalékát újra kellett telepíteni.

Egyelőre az észak-dunántúli ültetvények úszták meg a legjobban a hideget. Badacsonyban a leghidegebb -14 Celsius fokot csak egy hajnalon mértek, a helyi kutatóintézet ültetvényében. Lehetnek persze olyan fagyzugos helyeken lévő szőlők, ahol a hőmérő higanyszála mélyebbre szállt, ezek azonban nem lehetnek jelentős területek. A Balaton déli partján -18 Celsius fokot is mértek, de szerencsére tartósan nem maradt meg olyan hideg, ami jelentős terméskiesést okozna.