2020-ban startol az első lengyel atomerőmű

2012.02.13. 15:55

Lengyelország az eredeti terveknek megfelelően 2020-ban üzembe helyezi első atomerőművét a PGE energetikai vállalat hétfői közlése szerint.

A társaság szóvivője ezzel hétvégi sajtóbeszámolókra reagált, amelyekben az szerepelt, hogy a PGE csak 2025-ben indítja be a termelést az atomerőműben.

A szóvivő elmondta, hogy Lengyelország első atomerőművében két, vagy három reaktor lesz, háromezer megawatt kapacitással. A reaktorok a tervek szerint 2025-re érik el teljes kapacitásukat.
Az állami tulajdonban lévő PGE energia portfoliójában 36 százalékkal szerepel a nukleáris energia 2030-ra, amikor egy újabb, ugyancsak háromezer megawatt kapacitású erőmű kezdheti meg az áramtermelést.

Lengyelországban jelenleg az áramtermelés 94 százaléka szénerőművekből származik.
A PGE eredetileg a tavalyi év végén tervezte kiírni a pályázatot az atomerű létesítésére, de a válság miatt elhalasztotta a tendert.

Eddig három nemzetközi vállalatcsoport jelezte érdeklődését: a francia Electricite de France és az Areva páros, valamint az amerikai-japán, a Westinghouse Electric és a GE Hitachi Nuclear Energy Americas alkotta páros.