A Gazprom magyar gáztározót szeretne

2012.02.15. 10:41

Az orosz Gazprom készül a Déli Áramlat Zrt. új magyarországi tulajdonosával, az MVM-mel való együttműködésre, beszállna az itteni gáztárolásba és folyamatosan tárgyal hosszú távú gázimportszerződésünk meghosszabbításától is, közölte a Világgazdaságnak adott interjújában az orosz Gazprom Export vezérigazgatója, egyben az anyacég Gazprom elnök-helyettese, Alekszandr Medvegyev.

Medvegyev a napilapnak elmondta, a szerződések 2015-ig érvényesek, így bőven van idő, hogy a meghatározzák a következő időszakot. "Mai állapot szerint a teljes gázexportmennyiséget a szerződések határozzák meg. Hangsúlyozom, hogy folyamatosan tárgyalunk a partnerekkel, ez általános gyakorlat. Tartózkodnék viszont e megbeszélések kommentárjától. Az árral kapcsolatban elmondható, hogy hűek maradunk az elvhez, miszerint az árnak a helyi piaci helyzetet is tükröznie kell. Ez mindként félnek előnyös" - mondta.

A Gazprom Export vezére arra a kérdésre, hogy van-e olyan magyarországi energia- infrastruktúra-eszköz, amelyben szívesen megjelenne tulajdonosként az orosz társaság, azt válaszolta, a Mollal tervezett pusztaföldvári föld alatti tárolóról egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt követően mondtak le, nem adták fel azonban azt az elképzelést, hogy Magyarországon ilyen kapacitással rendelkezzenek.

A Déli Áramlattal kapcsolatos munkáról elmondta, jelenleg az a prioritásuk, hogy megteremtsék a munkakapcsolatot a Déli Áramlat Magyarország Zrt. új tulajdonosával, az MVM-mel. "Partnereink tájékoztatója szerint az átadásról szóló végső döntés február közepére várható, a formai lépések pedig április első felére befejeződnek. Mindazonáltal, már most is aktív kapcsolatban állunk a jövőbeni partnerünkkel. Több találkozónk volt már, ezek egyikén átadtuk a gázvezeték végleges magyarországi útvonaltervét is" - mondta.

Medvegyev úgy vélte, az észak–dél energiafolyosó az Európai Bizottság által támogatott jogszabály, melynek célja, hogy növelje az EU-tagállamok nemzeti gázinfrastruktúrái közötti összekötő vezetékeket. "Ez az európai kormányok belső politikai prioritása, amiről nem gondoljuk, hogy negatívan hatna az orosz gáz keresletére. Mindegy, hány új ilyen interkonnektor épül, az nem növeli automatikusan a források számát vagy a piacon elérhető gáz mennyiségét. Ám az is igaz, minél több gázvezeték van, annál rugalmasabb és biztonságosabb a szállítás, ami minden érintett fél érdeke" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mérlegeli-e a Gazprom Export, hogy árképletében szakít az olajárak követésével, és helyette más, a gáz piacára jobban jellemző paramétert keres, a Gazprom Export vezére határozott nemmel válaszolt. "Az olajtermékkosár árához kötött gázár meghatározásának elve érintetlen marad, mert ez biztosítja hosszú távon a legjobban az ellátás biztonságát az európai ügyfelek számára" - vélte.