Harmincegy Skoda villamos megy Miskolcra

2012.02.15. 12:02 Módosítva: 2012.02.15. 13:19

A cseh Skoda konszern érdekeltségébe tartozó Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. harmincegy villamost gyárt Miskolcnak. A 18,6 milliárd forintos, zömmel uniós finanszírozású járműtenderről szerdán írt alá szerződést Kriza Ákos polgármester és Zdenék Majer, a Ganz-Skoda vezérigazgatója, a Skoda Transportation alelnöke.

A csehországi Plzenben gyártják majd a Miskolcra szánt Skoda 25T típusjelű villamosokat. Az első két prototípust 2014 februárban kell a cégnek leszállítania, utána havonta 3-3 járművet, az utolsót pedig 2015. februárjában.

A Skoda Holding leányvállalata, a Ganz-Skoda az elmúlt év végén közbeszerzési pályázaton nyerte el a miskolci tendert, amely sorrendben a negyedik volt, a korábbiakat, mint ezt is rendre megtámadták a vesztesek. A Közbeszerzési Döntőbizottság a jogorvoslati eljárások lefolytatását követően ezúttal Miskolc javára döntött, ennek köszönhetően írhatták alá a szerződést szerdán.

Miskolcon zömmel uniós forrásból fejlesztik a villamosközlekedést. A Zöld nyíl elnevezésű projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújult a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, ahonnan másfél kilométerrel meghosszabbították Felső-Majláthig. Ezt a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium nyerte el.