Nándor
3 °C
16 °C

Magyarország megúszhatja a recessziót

2012.02.15. 16:37

A közép-kelet-európai térség szerdán ismertetett GDP-adatai közül a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben, közölték a szerdai térségi adatismertetésekhez fűzött kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Egyes citybeli vélemények szerint a magyarországi GDP-adatsor arra vall, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a recessziót. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: a magyar GDP-érték 2012 egészében 0,5 százalékkal növekedni fog. A JP Morgan szakértői felidézték, hogy a londoni elemzői konszenzus 0,1 százalékos visszaesést valószínűsít erre az évre a magyar gazdaságban.

A ház londoni közgazdászai továbbra is azt várják, hogy Magyarország a következő negyedévekben legalábbis recesszióhoz közeli helyzetbe kerül, mivel a költségvetés feszesebbre vonása nyomást gyakorol a fogyasztásra.  A JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint emellett a Nokia által bejelentett, 2300 magyarországi alkalmazottat érintő leépítés is negatívan befolyásolhatja néhány tized százalékpont erejéig az éves összevetésben számolt idei első negyedévi GDP-növekedést.

A cég szerint mindazonáltal az autóiparban folyó nagyszabású programok várhatóan lendületet adnak a magyar feldolgozóipari termelésnek és exportnak a következő évben. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics a térségi GDP-adatokról befektetők számára összeállított szerdai elemzésében úgy fogalmazott, hogy a legbiztatóbb hír a régiós adatsorban a tavalyi negyedik negyedévi magyar növekedés.

Neil Shearing, a Capital Economics felzárkózó térségi főközgazdásza megállapítja elemzésében, hogy Szlovákiában, és különösen Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatok sokkal erősebbek voltak az EU legutóbbi gazdasági hangulatindexe (ESI) által előzetesen sugalltnál.

A Capital Economics londoni főközgazdásza szerint a felzárkózó európai térség következő évi kilátásai egyértelműen a további euróövezeti fejleményektől függnek. Shearing közölte: a cég továbbra is azzal számol, hogy Németország az idén recesszióba süllyed, az euróövezet egészében pedig mély recesszió lesz, és ha ez az előrejelzés valóra válik, valószínűtlen, hogy a feltörekvő európai gazdaságok ezt épségben megúsznák. A Capital Economics az euróövezetről külön összeállított helyzetértékelésében megerősítette azt a várakozását, hogy a valutaunió az idei és a jövő évet is recesszióban tölti, sőt a jövő évi visszaesés súlyosabb lesz az ideinél. A ház előrejelzése szerint az euróövezeti GDP-érték az idén átlagosan 1 százalék körüli mértékben, jövőre 2,5 százalékkal csökken. Az újabb euróövezeti recessziót más nagy londoni elemzőházak is valószínűsítik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló havi globális prognózisában azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 1,2 százalékkal esik vissza, de a cég londoni közgazdászai szerint még ez az előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezet a következő 12 hónapban nem bomlik fel.