16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Mentenék a Malév-jegyek árát az utazási irodák

2012.02.15. 07:40

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) eddig eredménytelenül lobbizott azért, hogy az utazási irodáknál Malév-jegyet vevők - egy része - számára forrást találjon a megvásárolt repülőjegyük árának visszatérítésére - írja a Napi Gazdaság.

Mint azt Molnár Judit, a MUISZ szóvivője, az OTP Travel vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, az utazási irodák azt szerették volna elérni, hogy az irodákon keresztül vásárolt Malév-jegyek ellenértékét a csődre való tekintettel ne kelljen a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) zárt belső elszámoló rendszerébe befizetniük, hanem egy letéti számlára helyeznék, amelyből a későbbiekben közvetlenül kártalaníthatják az ügyfeleiket.

Minderre az ad lehetőséget, hogy az utazási irodák kéthetes periódusokban fizetik az IATA rendszerében foglalt repülőjegyek árát a szövetségnek, amely továbbutalja azokat a légitársaságoknak. A január 16-31. közötti foglalások ellenértékét az utazási irodáknak ma délig kell átutalniuk az IATA számlájára. Ezen összegből 480 millió forintot tesz ki a fenti időszakban lefoglalt/kifizetett Malév-jegyek ellenértéke.

A MUISZ azt szeretné, ha ez az összeg nem kerülne az IATA-hoz, miután a szövetség az összeget a későbbiekben a Malév felszámolójának továbbítaná, amely okán komoly a félelem, hogy az érintett utasok nem látnak egy fillért sem jegyük árából. Az irodák által javasolt megoldás legalább részbeni kárpótlást tenne lehetővé.

A MUISZ jogi szakértői a polgári törvénykönyvre alapozzák álláspontjukat, hiszen a fenti időszakban kiállított Malév-jegyek esetében kizárt, hogy a Malév bármilyen szolgáltatást nyújtson, így viszont nem jogosult az ellenértékre sem. Az IATA ugyanakkor köti magát a standard eljárásához és miután azzal fenyegette meg a magyar utazási irodákat, hogy visszatartott utalás esetén felfüggeszti jegykiadási jogosítványaikat, Molnár Judit szerint az irodák végül engedni kénytelenek a zsarolásnak.  • Hírek
  • Hírek