no

Távozik a Világbank elnöke

2012.02.15. 17:35

A Világbank szerdán bejelentette, hogy elnöke, Robert Zoellick megválik posztjától, amikor június 30-án lejár ötéves mandátuma - írja a Washington Post.

Robert Zoellick
Robert Zoellick
Fotó: Johannes Eisele
"Boldog vagyok, hogy amikor a világnak szüksége volt a Világbank fellépésére, a tulajdonosaink többletforrásokat biztosítottak, és támogatták a kulcsfontosságú reformokat, amik gyorsabbá, hatékonyabbá és nyitottabbá tettek minket" - írta Zoellick egy közleményben.

Zoellick még George W. Bush elnöksége alatt került a VIlágbank élére, miután a kormányban külügyminiszter-helyettesként és az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjeként dolgozott.

A Világbank vezérét hagyományosan az amerikai elnök jelöli ki, a Bloomberg információi szerint Barack Obama Lawrence Summers volt gazdasági tanácsadó és Hillary Clinton külügyminiszter kinevezését is fontolgatta a posztra.

A közelmúltban a Világbank, ami pénzügyi segítséget nyújt államoknak, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában volt különösen aktív. "A bank felismerte, hogy egy olyan több növekedési pólusú világban élünk, ahol a harmadik világról alkotott hagyományos felfogás idejét múlttá vált" - mondta Zoellick. "Emellett nagyobb hangsúlyt helyeztünk a szegény emberek, országok és közösségek segítésére, megmutatva, hogy a bank elengedhetetlen innovátor, katalizátor és a modern multilateralizmus motorja."