Egyre kevesebben moziznak

2012.02.16. 08:11

Mintegy tíz százalékkal csökkent a mozik látogatottsága Magyarországon. 2011-ben 9 és fél millió fizető nézője volt a filmszínházaknak, összesen mintegy 11,5 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál. Az ezt megelőző évben viszont 10,7 millió néző vett jegyet mintegy 12,5 milliárd forintért.

A nézőszám csökkenése magasabb, mint a bevételé, amit a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesülete az átlaghelyárak háromszázalékos emelkedésével magyaráz. A drágulás főleg a 3d-s filmeknek tudható be. Ezekre ugyanis többe kerül a jegy, mint a hagyományos filmekre. A látogatottság évek óta apad, 2006-ban még 12 millióan moziztak. A tízszázalékos csökkenésre még nem kell kongatni a vészharangokat − mondta Feldmájer Sándor, a szervezet vezetője, aki szerint a változás az egyre kisebb közönséget csalogató filmek számlájára írható.

Az Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet (EAO) éves jelentése szerint tavaly kicsit kevesebb néző fordult meg az Európai Unió mozijaiban az egy évvel korábbihoz képest, de sok országban nőtt a hazai filmek látogatottsága.