Görögország miatt gyengül a forint

2012.02.16. 11:41
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Erősen gyengült a forint árfolyama csütörtök délelőttre: miután az euró árfolyma szerdán még 288 forint alatt is járt, ma átlépte a 293 forintot. Délelőtt tizenegy óra után nem sokkal egy euró 293,13, egy svájci frank 242,94, egy amerikai dollár pedig 225,44 forintot ért.

    Gyengülnek a tőzsdék is: a BUX 1,4 százalékos mínuszban járt, és különösen nagy mértékben, 3,5 százalékkal 3886 forintra esett az OTP részvényeinek árfolyama. De nem csak Magyarországon érezhető a rossz hangulat, egész Európa tőzsdéi veszteséget mutatnak, a londoni FTSE 0,81, a német Dax 1,29, a párizsi Cac 40 pedig 0,81 százalékos mínuszban jár.

    A rossz hangulat nagyrészt a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanságnak tudható be: tegnap este az európai pénzügyminiszterek arról állapodtak meg, hogy hétfőre halasztják a döntést az újabb mentőcsomagról, és érezhetően bizalmatlan több uniós vezető is a tervezett megszorítások véghezvitelével kapcsolatban. Ha az ország nem kap sürgősen pénzt, már márciusban elfogyhat a pénze, a csődnek pedig súlyos következményei lennének az egész eurózónára nézve. A görög helyzetről bővebben itt olvashat.

    Emellett szintén nem jó hír, hogy a Moody's tegnap bejelentette, hogy száznál is több európai bank leminősítését fontolgatja, arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai „nagyon nehéz" működési környezetet teremtenek az európai bankok számára.