Idén kocsmákba mennek az adóellenőrök

2012.02.16. 13:24

Az adóhatóságnak idén hozzávetőleg 1000 milliárddal kell többet beszednie, mint tavaly, ezért kiemelten figyelnek majd az adózói kör szélesítésére. A tisztességes adózók nagyon is érdekeltek ebben, hiszen így őket kevésbé fogják zaklatni – mondta Varga Árpád elnökhelyettes, a NAV idei ellenőrzési irányelveit bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az új vállalkozásoknál a fantomcégeket próbálják majd kiszűrni az új, adóregisztrációs eljárással. Ennek során el utasítják majd a zűrösnek minősíthető előéletű tulajdonosok vagy cégvezetők vállalkozásait.

A működő vállalkozásokra a NAV idén is „vigyáz, mint a hímes tojásra” mivel ők adják az adóbevételek döntő részét. Ugyanakkor korábbi évek tapasztalatai alapján az idén nagyobb létszámmal ellenőrzik majd a vendéglátósokat és közúti fuvarozókat. Emellett a folyamatosan gyanús ágazatok kiemelt vizsgálata sem kerül le a napirendről, így a mezőgazdasági termékek gyártói és nagykereskedői, az építőipari vállalkozások, a biztonsági és nyomozói társaságok és a munkaerő-kölcsönző cégek számíthatnak több revizorra.

Próbavásárlásokkal fognak lecsapni emellett a számviteli és adószakértőkre is, de idén különösen jól teszik az orvosi magánrendelők és az internetes kereskedők is, ha adnak nyugtát.

Varga Árpád arról is beszélt, hogy az otthoni pálinkafőzés adómentessé tétele után a várakozásokkal ellentétesen jelentősen nőtt a illegális párlatok kereskedelmi forgalma.

Adózási területen mintegy négyezer ellenőr dolgozik, akiknek 1,6-1,7 millió vállalkozással kell  foglalkozniuk, míg szja bevallást mintegy 4,5 millió magánszemély ad be. A megállapítások döntő része - 2010-ben 83,1, 2011-ben 85,5 százaléka - az áfából származik, közel 3000 milliárd forintot képvisel a bevételekben.