Rogán: Újragondoljuk a Széll Kálmán-tervet

2012.02.16. 13:56

„Újragondoljuk a Széll Kálmán Tervet, amely ugyan több mint 80 százalékban teljesült, de vannak olyan pontjai, például a tömegközlekedés reorganizációjára vonatkozóan, ahol új elképzeléseket kell készíteni, és ezeket végig kell majd egyeztetni az IMF és az EU delegációival” – mondta Rogán Antal a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

Szerinte a hitel kapcsán kevesebb vitás pont látszik, mint például Romániában, és amik vannak, azok is könnyen áthidalhatók. A 2013-as költségvetés hiányát fél százalékkal kellene csökkenteni, erre a kormány saját tervet dolgoz ki.

Szerinte a kormány nem ingott meg abban a kérdésben, hogy kell-e megállapodás: „A Fidesz soraiban teljes az egyetértés abban, hogy meg kell kötni a megállapodást. Hogy mennyi idő alatt tudjuk megkötni, azt nem tudom, de ha rajtunk múlik, akkor Magyarország megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval az új hitelkeretről” – mondta Rogán.

Rogán szerint a megállapodás védőernyőt jelent a magyar gazdaságpolitika számára az európai valutapiac viharaival szemben, ráadásul a céljaink is megegyeznek az IMF és az EU ma hangoztatott gazdasági célkitűzéseivel. „Fenntartható adósságpálya kialakítása, csökkenő költségvetési deficit, ha lehet, növekedés, minden eszközzel – ezek a célkitűzések náluk is, nálunk is. Innentől kezdve csak azt kell összehangolni, hogy ezt milyen intézkedésekkel, milyen gazdaságpolitikai eszközökkel érjük el” – mondta a politikus.

Arra a felvetésre, hogy egyes hírek szerint az IMF az egykulcsos adó eltörlését kérheti a kormánytól, Rogán Antal elmondta: „Az IMF részéről egyetlen szempont merült fel, hogy a jelen adórendszer keretei között elérhető bevételekkel megteremthető-e a stabil adósságpálya. Szerintünk igen. Az egykulcsos adórendszernek a foglalkoztatási hatását kell végiggondolni, mert a Valutaalap mostanában nagy hangsúlyt fektet a munkaerőpiacon relatív hátrányos helyzetben lévők védelmére”.

Rogán szerint a kormány dolgozik a munkaadói kedvezmények olyan rendszerén, ami segítheti azok foglalkoztatását, akiknek veszélybe került a munkahelye, ezek a tervek pedig nem keltettek ellenállást semelyik nemzetközi szervezetben.