Európa bekeményít?

2012.02.20. 14:32

Habár a kormány részéről sorra hangzanak el optimista nyilatkozatok a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások megkezdéséről és azok kimeneteléről, nem minden elemző értékeli ennyire kedvezően a helyzetet. A Citibank elemzője friss kommentárjában arra figyelmeztet, hogy – a most hangoztatott március végi, április elejei időpontnál – még később indulhatnak el a hivatalos tárgyalások, írja a Portfolio.

„Az előttünk álló napok több piacmozgató belföldi hírrel is szolgálhatnak, miután az Európai Bizottság gyors véleményt ígért a magyar kormány pénteken elküldött válaszlevelére a kifogásolt törvények ügyében” – kezdi kommentárját Gárgyán Eszter. A közgazdász úgy véli, hogy néhány kérdésben, amelyek esetében nem engedett a kormány a brüsszeli elvárásnak, további egyeztetésekre kényszerül. Ezzel pedig tovább csúszhat a hivatalos tárgyalások megkezdése - figyelmeztet a Citibank szakértője.

Mint ismeretes, a kormány pénteken küldte el a Bizottságnak a kötelezettségszegési eljárásokra reagáló levelét, amelyben több ponton kompromisszumkésznek mutatkozik, a jegybankelnöki esküről és a fizetési plafonról azonban azt mondják, nem áll ellentétben az uniós követelményekkel. Az eljárás három kérdésről, a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlenségéről, a bírói tevékenység felső korhatárának ügyéről szól, ezen kívül tájékoztatást kértek az igazságszolgáltatási rendszer működéséről és a média helyzetéről.

A legnagyobb ellentét a jegybanktörvény kapcsán jöhet a felszínre az elemző szerint, miután a kormány két ponton nem engedett a brüsszeli álláspontnak. Ez a két kérdés inkább csak szimbolikus semmint jelentős, ezért a hivatalos tárgyalások elhalasztásra kerülhetnek, de nem lesznek befagyasztva - vetíti előre a szakértő. További csúszást okozhat az is, hogy az Európai Központi Bank más kritikáit (a monetáris tanács kibővítése, új jegybanki alelnök kinevezése) nem vonták be a kötelezettségszegési eljárás alá, de ezek is szükségesek lehetnek a monetáris politika teljes függetlensége miatt és ezért az Európai Unió is kérheti ezeknek az ügyeknek a felülvizsgálatát - fejti ki Gárgyán Eszter.

Tekintettel a nyitott kérdések sokaságára, valamint az esetlegesen felvetődő újabb előfeltételekre, nem számítunk arra, hogy a tárgyalások megkezdődnek március vége-április eleje előtt - vonja le a következtetést az elemző, aki emlékeztet arra is, hogy az Európai Parlament múlt heti határozata újabb bizottsági vizsgálatokkal járhat Magyarország esetében.

Ez is azt támasztja alá, hogy az Európai Unió erősebb politikai nyomást akar gyakorolni a kormányra, ami arra utal, hogy a kormány újabb gesztusokat kell tegyen a hivatalos tárgyalások elindulása előtt. A nemzetközi szervezetekkel folytatott hivatalos tárgyalások elindításának csúszása és az Európai Bizottság felől érkező bármilyen negatív jelzés gyengítheti az elmúlt időszakban felépült piaci bizalmat és a magyar eszközök alulteljesítéséhez vezethet - figyelmeztet a budapesti elemző.