Így lesz újra magyar urán

2012.02.20. 07:04

Együttműködési megállapodást kötött a magyar állami tulajdonú Mecsek-Öko Zrt. és Mecsekérc Zrt. az ausztrál Wildhorse Energy Ltd-vel a mecseki uránbányászat beindítása érdekében − mondta a Napi Gazdaságnak Chris Dinsdale, a Wildhorse Energy pénzügyi vezetője. Dinsdale szerint a közös munka egyelőre a lehetőségek felmérésére irányul, ebben lehet partner a komoly bányászati tapasztalatokkal rendelkező Mecsek-Öko.

A megállapodás értelmében a közeljövőben egy közös vállalatot hoznak létre, ennek keretén belül egyesítenék a Wildhorse 42,9 négyzetkilométeres területre szóló, illetve a magyar vállalat 19,6 négyzetkilométeres területre szóló kitermelési jogosultságát (előbbi 38,5, utóbbi pedig mintegy 10 millió tonna kitermelésére szól). Matt Swinney, a Wildhorse Energy ügyvezető igazgatója szerint az urán jelenlegi világpiaci ára − amely több mint ötszöröse a bánya 1997-es bezárásakor érvényesnek − megfelelő alapot ad a nagyszabású projekt tervezésének.

A társaság szerint a mecseki Európa egyik legnagyobb urániumprojektjének számíthat. A megállapodás értelmében a három társaság közösen végzi majd a bányászat újraindításához kapcsolódó technikai, üzleti és kommunkációs tervezési munkákat, illetve az engedélyezési feladatokat. Az ausztrál vállalat az elmúlt években az előkészítési munkák során már mintegy 400 próbafúrást végzett a területen, korábbi közlése szerint a több milliárd forintos beruházással újranyitott bányából a következő 20 évben évente 1,2 millió tonna uránércet is kitermelhetnének, 500 munkahelyet hozva létre.

A Wildhorse Energy egy másik projektje részeként március végéig fejezi be a mecseki széntelepek föld alatti elgázosítási technológiára alapuló (UCG) megvalósíthatósági tanulmány előkészítését, ideális esetben pedig akár egy év múlva a beruházás is megindulhat − tette hozzá Dinsdale. A Wildhorse Energy Komló, Pécs és Váralja körzetében végzett próbafúrásokat, a széntelepek végső kiválasztására pedig a vizsgálatokat követően kerül sor. A társaság mintegy 420 négyzetkilométeres területre rendelkezik feltárási engedéllyel a Mecsekben, a pécsi régióban, a független geológiai elemzések szerint a projekt elméletben 1-1,25 milliárd tonna (tonnánként 18,8 és 29,3 gigajoule közötti fűtőértékű) szénre számíthat a területen.