Megszűnhet a komáromi hajógyártás

2012.02.21. 09:40
114 év után véget érhet a hajógyártás a komáromi hajógyárban. A regionális nagyvállalat 2007-ben még 1100 alkalmazottat foglalkoztatott. Hétfőn bejelentették az utolsó 300 alkalmazott fokozatos leépítését. Még keresik a megoldásokat.

„Biztonsági okokból tömeges elbocsátást jelentettünk be a munkahivatalban, fokozatosan, szeptember 30-ig. Az elbocsátás minden alkalmazottunkat érinti, 300 emberről van szó. Ezt a forgatókönyvet természetesen nem feltételezzük, ez egy biztonsági lépés“ – mondta Roman Skala, a gyár gazdasági igazgatója a Markíza televíziónak. Az első felmondásokat március 20-a után vehetik át az ott dolgozók, tudósít a bumm.sk.

A gyár legfőbb gondja nem a megrendelések hiánya, hanem hogy a megrendelőik nem kapnak hitelt, így nem tudják fedezni az anyagi kiadásokat. 

"Az új hajókkal való üzletelés piaca fellendült, csakhogy a megvásárlásukhoz a vállalatoknál hosszú lejáratú hitelre van szükségük a bankoktól, azok pedig ebben a helyzetben nehezen kölcsönöznek pénzt a világpiacon" - jelentette ki még novemberben Peter Bulla, a vállalat vezetője. Egy-egy kisebb tengeri teherhajó 6-7 millió euróba kerül. 

A vezetők két hét múlva tárgyalnak a pénzintézetekkel, ettől függ a gyár sorsa. „Ha sikerülne így két hajóra finanszírozást szerezni, akkor egyáltalán nem lenne leépítés. Ha nem, akkor van vészforgatókönyvünk, mely szerint megtartanánk egy 50-70 fős magot, és más gépipari munkákat adnánk nekik, míg nem rendeződik a helyzet” – mondta a gazdasági igazgató. Az utolsó hajó német megrendelésre készül, hat hét múlva hagyja majd el a gyárat.

A Komáromi járásban a munkanélküliségi mutatók az elmúlt hetekben megugrottak. Nemrégiben a regisztrált munkanélküliek száma átlépte a 10 ezres lélektani határt. Ezt követően a dél-komáromi iparkban a Nokia gyár beszállítói jelentették be a leépítést, majd a Nokia is rekord nagyságú, 2300 fős létszámcsökkentést jelentett be. A dél-komáromi ipari park nagy arányban foglalkoztat szlovákiai munkaerőt, így jelentős mértékben befolyásolja a Komáromi járás adatait.

Január végén a munkanélküliség már elérte a 18,15 százalékot, amit tovább növelnek ezek a nagy arányú leépítések. Az elmúlt évtizedben a legrosszabb foglalkoztatási mutatók 2002-ben voltak, akkor a munkanélküliség majdnem elérte a 28 százalékot a Komáromi járásban. A legjobb mutatók 2008 közepén voltak, akkor 7 százalék alá csökkent a regisztrált munkanélküliek száma.