Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A kormány vitatja a brüsszeli döntést

2012.02.22. 14:11 Módosítva: 2012.02.22. 14:18

A kormány szerint az Európai Bizottság zárolási javaslata jogi szempontból vitatható, ellentétes az alapszerződések szellemével, „hiszen egy jövőben feltételezett esemény miatt akar megállapítani szankciót”. A közlemény szerint az Európai Bizottság javaslata ezért „megalapozatlan és méltánytalan”.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Giró-Szász András kormányszóvivő így reagált az MTI-hez eljuttatott közös közleményében arra, hogy az Európai Bizottság azt javasolja: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

A magyar kormány álláspontja szerint azonban - mint az a két szóvivő közleményében olvasható - a tények azt bizonyítják, hogy a kabinet gazdaságpolitikája jó irányba viszi Magyarországot, hiszen „a tavalyi évi gazdasági növekedésünk meghaladta mind az egész Európai Unió, mind az euróövezet növekedési ütemét, miközben folyamatosan csökkentjük a múlt örökségeként itt maradt államadósságot”.

A szóvivők szerint „érthetetlen, hogy az Európai Bizottság miért hagyta figyelmen kívül a tényeket: Magyarország költségvetési hiánya – az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta először – 3 százalék alatt volt 2011-ben és 3 százalék alatt lesz idén is, amellyel a nyolcadik legalacsonyabb hiányt tudhatjuk magunkénak az Európai Unióban” (a közlemény arra nem reagált, hogy a 2011-es hiánnyal foglalkozott a Bizottság, és annak kapcsán az egyszeri nagy értékű nyugdíjeinstand miatt nem fenntartható deficitcsökkentésről beszélt).

A szóvivők közleménye megjegyzi: a kormány „minden, a vonatkozó uniós elvárások és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges döntést meghozott”, és a kabinet „továbbra is készen áll a folyamatos konzultációra az Európai Unió intézményeivel”.