Eltűnt a pénz az építőiparból

2012.02.22. 14:38

A magyarországi építőipari cégek 59 százalékánál csökkent, 30 százalékánál nem változott az értékesítés nettó árbevétele tavaly – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (Évosz) 500 céget érintő idei év eleji felméréséből. Az árbevétel-arányos jövedelmezőség tovább csökkent, a válaszadók 60 százalékánál nem érte el a 2 százalékot, és az idén várhatóan tovább romlik a helyzet.

Az elvárt béremelés miatt a válaszadók 80 százaléka az idén az előző évinél jobban, átlagosan 4 százalékkal kénytelen emelni a bruttó béreket. A bértömeg megtartása miatt viszont létszámleépítésre kényszerülnek az építőipari társaságok. Azoknál a cégeknél, amelyeknél a munkaerő megtartásával számolnak, a béremelést csak a jövedelmezőség rovására tudják véghezvinni, ami – a nemzetgazdaság más ágazataihoz képest – egyébként is alacsony, mindössze 2 százalékos.

A szakemberek hiánya a beszűkült piac miatt nem okoz problémát, de a piac élénkülésével változik a helyzet. A válaszadók az utánpótlás hiányát kifogásolták, főként a kőműves, ács, bádogos, víz- gáz- és fűtésszerelő szakmákban. A szakemberképzés és továbbképzés nehéz helyzetét fokozza, hogy ez év elejétől a szakképzési hozzájárulás nem csökkenthető sem a fejlesztési támogatásról szóló megállapodással, sem pedig a saját dolgozók képzési költségének elszámolásával. Így a cégek 58 százaléka csökkenti a saját dolgozói képzésére fordított összeget.

Az építőipari cégek véleménye szerint üzleti helyzetük összességében az idén tovább romlik, és a válság negatív hatásai ellen egyre kevesebb eszközzel tudnak védekezni.