Csak az orvosok fele kaphat nagyobb fizetést

2012.02.23. 08:13 Módosítva: 2012.02.23. 08:17
Két gazdasági napilap is arról is számolt be, hogy az orvosok nagyjából fele számíthat átlagosan bruttó 57 ezer forintos béremelésre. Az InfoRádió úgy tudja, ez a szám három héttel ezelőtt merült fel a bértárgyalásokon.

A 29 ezer orvosból 18 ezren részesülnének átlagosan bruttó 57 ezer forintos béremelésben; míg mintegy 65 ezer nővér és asszisztens bruttó 12 ezer forintra számíthat - írja az Inforádió lapértesülések alapján.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a még jelenleg is zajló bértárgyalásokra hivatkozva konkrét számokat nem árult el, de utalt rá, hogy első körben akár az 57 ezer forintos emelést is elfogadhatónak tartja.

Az érdek-képviseleti elnök azt viszont ellenzi, hogy bizonyos szakorvosok és szakdolgozók kimaradjanak az emelésből. A napilapok információi szerint ugyanis a felnőtt- és gyermekorvosok, valamint a fogászati alapellátásban dolgozók nem részesülnének az emelésből. Ez mintegy 12 ezer orvost és 20-25 ezer szakdolgozót érintene.

Nem árult el pontos számokat Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke sem. Hangsúlyozta: az a cél, hogy olyan béremelésről szülessen megállapodás, amely itthon tudja tartani a kollégákat.

Az InfoRádiónak Rikker Nándor, az Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal megbízott főosztályvezetője elmondta: évről évre nő azok száma, akik szakképesítésük vagy diplomájuk külföldi elismeréséhez kérnek tőlük hatósági bizonyítványt.

Papp Magor és Bélteczki János optimizmusról számolt be az InfoRádiónak. Remélik, hogy néhány héten belül megszületik a megállapodás a béremelésről. A bértárgyalások következő fordulója jövő héten lesz.