Feléltük a megtakarításainkat

2012.02.23. 15:01

A megtakarításokkal rendelkezők aránya 2004 óta tavaly volt a legalacsonyabb: 2011-ben a magyarok átlagosan 18 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással. Ez az érték alulmúlja a 2008-2010 közötti válságos időszak megtakarítási arányszámait is – derül ki a Gfk Hungária felméréséből.

A nehezen kiszámítható gazdasági környezetben a legtöbben váratlan kiadásokra tesznek félre, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul. A megtakarítási formákkal szemben elvárás a viszonylagos biztonság, rugalmasság és mobilizálhatóság.

A bizonytalan gazdasági környezet felértékeli a biztonságot adó megtakarítási formákat, a könnyen mozgósítható és biztos pénzügyi megoldásokat. Továbbra is a bankbetét a vezető megtakarítási forma, 2011-ben sem vesztett népszerűségéből, a megtakarítók több mint 60 százaléka pénzét valamilyen betétben tartja.

Érezhetően csökken az életbiztosítások és önkéntes nyugdíjalapok népszerűsége, 2011-ben a megtakarítók kevesebb, mint egynegyede rendelkezett valamelyikkel e két hosszabb távra szóló termék közül. Majd minden hatodik személy nyilatkozta azt, hogy „otthon, a párnában”, azaz készpénzben halmozza fel a hónap végén megmaradt összegeket. Bár ez egy igen rugalmasan kezelhető megtakarítási forma, egyre többekben tudatosul, hogy ily módon kamattól esnek el, vélhetőleg ezért is csökken – bár lassú ütemben – e megtakarítási forma népszerűsége.