Életképes a Malév leányvállalata

2012.02.24. 09:11

Ha a repülőgépek karbantartásával foglalkozó Malév-leányvállalat, az Aeroplex stabil pályán maradna, akkor minden esélye meglenne arra, hogy megéljen a piacon - nyilatkozta a Napi Gazdaság pénteki számában a cég ügyvezetője, Nemcsok Imre.

A vállalat a korábbi szolgáltatási színvonalon működik, és jelenleg a korábbi időszakban megszerzett munkákon dolgozik - fűzte hozzá.

A karbantartás szezonalitása miatt az új feladatok szeptemberben indulnak, a szükséges szerződéseket pedig május-júniusban kell megkötni. Ehhez - mondta a Napi Gazdaságnak az ügyvezető - rendezni kell az Aeroplex körül a Malév leállása miatt kialakult helyzetet. A társaság árbevételének mintegy fele származott a Malévtől, a légitársaság leállásával pedig olyan szolgáltatási portfolió esett ki, amelyet csak a Malévnak nyújtott az Aeroplex. Az eredetileg 550 főt foglalkoztató cég 230 fős létszámleépítést jelentett be.

Az Aeroplex spanyol, norvég és orosz megrendelésre dolgozik. A repülőgépek általában évente egyszer történő részletes átvizsgálása, az úgynevezett hangárkarbantartás bevételeinek csak 17 százaléka származott a Malévtól. Erre alapozza Nemcsok Imre ügyvezető igazgató azt - olvasható a Napi Gazdaságban -, hogy a nemzetközi piacon életképes lesz a társaság.

Az Aeroplex 2011-ben 11,6 milliárd forint nettó árbevételt ért el, üzemi szintű nyeresége pedig 500 millió forint volt. Nemcsok Imre ügyvezető a Napi Gazdaság kérdésére arról nem tudott beszámolni, hogy a Malév felszámolója milyen szerepet szán a cégnek.