Mol: Nincs tervben újabb finomító

Portfolio
2012.02.24. 14:01

A kurdisztáni régióban nagyságrendekkel nagyobb beruházást nem vállalna a Mol, és új finomító vásárlása sem áll a vállalat szándékában. Kisebb logisztikai egységek vásárlása viszont szóba jöhet- mondta el a cég pénteki sajtótájékoztatóján Molnár József vezérigazgató.

A magas benzinár nem kedvez a Molnak, hiszen ez egyértelmű keresletcsökkenést okozott, másrészt a magas olajáron keresztül magas energiaköltségek is jelentkeztek. A veszteségben a rossz külső környezetnek jelentős szerepe van. A jelenlegi környezetben stabil és konzervatív pénzügyi hátteret szeretnének kialakítani, az eladósodottságban a 30 százalékos sáv stabil és biztonságos hátteret ad.

Molnár József vezérigazgató szerint tavaly az egyik legfontosabb cél amit elértek, az a 200 százalékos készletpótlási ráta. Ennek köszönhetően 3-4 százalékos növekedés következhet a kitermelési szintekben 2014 után.

Európában további termelési szüneteltetések, lezárások várhatók, ugyanakkor a Közel-Keleten hatékonyabb egységek jelennek meg a piacon. A sisaki és a mantovai finomítók bezárását nem tervezi a Mol, ezeknél a cél, hogy a hatékonyságukat javítsák.  A Nabucco projekt esetében gázforrás nem látszik, és nagy a bizonytalanság a beruházási költséget illetően, vagyis ennél fogva a megtérülést illetően is. Amíg gázforrás nincs, addig érdemi döntést a beruházással kapcsolatban nem lehet hozni.

A pakisztáni támadás érdemi gazdasági hatással nem járt a Molra. Oroszországban a politikai kockázat az egyik legalacsonyabb a Mol portfólióján belül, szigorú, de kiszámíthatóak a feltételek. Kurdisztán stabil kiszámítható környezetet kell majd, hogy teremtsen, ha profitálni szeretne az olajából. A GKP Akri Bijeel blokkban meglevő részesedésével kapcsolatban a Mol vezérigazgatója annyit mondott, hogy beruházási összegeket nagyságrendekkel megnövelni nem tudják. Pénzügyi limiteket figyelembe kell venniük, akkor is jelentős beruházási programjuk lesz ott, ha további részesedést nem vásárolnak a régióban.  Az osztalék kérdését a közgyűlés dönti el, márciusban ül majd össze az igazgatóság, hogy a kérdést megvitassa.