Simor lemond a fizetéséről

2012.02.24. 14:08

Simor András célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita – amely akadálya lehet a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon, közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A közlemény szerint a jegybank elnöke a jogsértő állapot helyreállítását követően visszamenőleg is kész egyetlen forintért végezni munkáját. Minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

D SOS20120124031
Fotó: Soós Lajos

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése.

„Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában” - írta Simor levelében.  A jegybank elnöke hozzátette: „ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt.”

Simor András annak érdekében, hogy Magyarország mielőbb hozzáférhessen a nemzetközi pénzügyi védőhálóhoz, felajánlotta, hogy visszamenőleg 2010 szeptemberétől jegybankelnöki mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. Ennek feltétele, hogy az Országgyűlés állítsa helyre a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot.

A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után neki járó minden járandóságról lemond és a teljes összeget hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.