Ukrajna tendert hirdet a palagázvagyonára

Portfolio
2012.02.24. 16:56

Ukrajna tendert készül kiírni nem konvencionális földgáz utáni kutatására és termelésére két blokk esetében. A lépés dollármilliárdos beruházásokat eredményezhet az országban, és sikeres kutatás esetén segítheti az országot a orosz gázfüggés mérséklésében, számol be a Financial Times.

Az ukrán vezetés azt tervezi, hogy tendert ír ki két kutatási blokkra, amelyek közöl az egyik ország nyugati, míg a másik az ország keleti végén fekszik. A területen az előzetese adatok szerint jelentős méretű nem konvencionális földgáz-készletek lehetnek.

Az ukrán kormány várakozásai szerint a világ legnagyobb olajtársaságai érdeklődhetnek majd a meghirdetésre váró kutatási és termelési jogosultságok iránt. Az FT emlékeztet rá, hogy korábban a BP orosz leányvállalat, a TNK-BP jelentett be nem konvencionális készletek kutatására vonatkozó programot az országban.

A tender meghirdetésével a helyi kormányzat célja kettős: egyrészt, hogy a nemzetközi társaságok megjelenésével dollármilliárdos beruházásokat indukáljanak az országban, másrészt, hogy érdemben csökkenteni tudják Ukrajna jelentős orosz gázfüggését. A tenderen győztes olajtársaságok termelés-megosztási jogot nyernek az érintett területeken kitermelhető szénhidrogénvagyonra.

A portál megjegyzi, hogy az európai nem konvencionális földgázkészlet nagysága az Amerikai Energiainformációs Szolgálat (EIA) utolsó becslése szerint megközelíti az Egyesült Államokét, amely készlet kiaknázásban élen járó Amerika a közeljövőben korábbi nettó importőri pozíciójából exportőré válhat. Európában azonban az eltérő (geológia, jogi, piaci) adottságokból eredően mindeddig nem sikerült érdemi előrelépést elérni az új fúrási technológiák alkalmazásával a nem konvencionális készletek kiaknázásban.  Magyarországon a makói nem konvencionális gázvagyon felhozatalára történtek kísérletek korábban, azonban ezek nem jártak sikerrel.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!