Válsághangulatban a magyar cégek

2012.02.24. 17:31 Módosítva: 2012.02.24. 17:32

Korábban a kkv-k többsége úgy látta, hogy a gazdasági visszaesés már elérte mélypontját, és a stagnálás mellett egy jelentős részük a javulásban gondolkodott. Most viszont már a cégek háromnegyed része szerint a válság még nem érte el mélypontját, ez gyakorlatilag a 2009-es állapotot tükrözi – mondta Németh László, a K&H Bank főosztályvezetője.

A bank közleménye szerint egy 700 hazai kis- és közepes vállalkozás (kkv) vezetőjének megkérdezésével történt felmérése azt mutatja, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többségének (89 százalékuknak) életére hatással volt az elmúlt három év gazdasági visszaesése. Általános problémaként főként a megrendelések visszaesését, ezt követően pedig a vevői nemfizetéseket jelölték meg a cégvezetők.

A harmadik leggyakoribb nehézségként a likviditási gondokat említették meg a vállalkozások vezetői, ezt követően pedig a finanszírozási források elapadását. A válságban érintett vállalkozások mintegy ötöde jelezte, hogy problémái adódtak a beszállítók számláinak kifizetésével - tájékoztatott a főosztályvezető.

A szakember rámutatott: csupán a mezőgazdasági cégek tekinthetők kivételnek, mivel náluk az átlaghoz képest jóval kevésbé jellemző a megrendelések visszaesése - és ezt a problémát csupán a harmadik helyen emlegették. Az agrárszektorban főként a vevők pénzügyi teljesítésének elmaradása, valamint az ezek nyomán jelentkező finanszírozási nehézségek jelentenek gondot - tette hozzá.

Kifejtette: a "folytatást" illetően jóval borúsabb jövőkép jellemzi a vállalkozásokat, hiszen most - 2009-hez hasonlóan - újra azok a cégvezetők vannak többségben (74 százalék), akik úgy gondolják, hogy még nem értük el a válság mélypontját, további romlásra lehet számítani. Hasonló tendenciát tapasztaltak a felmérés során a saját cégük helyzetének megítélésében is, míg tavaly év elején a vállalkozások többsége (56 százalékuk) stagnálásra, és 28 százalékuk kifejezetten javulásra számított saját cégét illetően, és csupán a vezetők 14 százaléka gondolta, hogy tovább romolhat a helyzet, addig most a pesszimista és optimista vállalkozások aránya megfordult.

Jelenleg a vállalkozások 15 százaléka szerint javulhat rövid távon a cége helyzete, míg 51 százalékuk stagnálásra számít, és minden harmadik vállalkozás még a jelenlegi helyzet romlását prognosztizálja - fejtette ki Németh László.