Vesztésben a nyerőgépek

2012.02.24. 08:03
Ötödére csökkent a nyerőgépek száma tavaly november óta, az ötszörösére emelt játékadó hatására. A gépek számának visszaesése miatt az adóemelés végül adóbevétel kiesést hozhat.

A Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke A Világgazdaságnak elmondta, hogy míg 2011 harmadik negyedévének végén még több mint 22 ezer automata működött, januárban alig több mint hatezret regisztrált a hatóság. Március elejére viszont a szám már négyezerre csökken.

Az elnök szólt arról is, hogy a pénznyerő ágazatban működő vállalkozások körében nagy a bizonytalanság, mert még mindig nem hozták nyilvánosságra a szerencsejáték törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet. Schreiber István a lapnak úgy fogalmazott: "akik szüneteltetésre kényszerültek azért aggódnak, hogy mikor tudnak újra üzemeltetni, akik néhány géppel a piacon maradtak, azok azért aggódnak, hogy meddig tudják még a veszteségeiket finanszírozni". A pénznyerő ágazatban hatalmas változást jelent majd, hogy minden pénznyerő automata úgynevezett központi – adóhatósághoz bekötött – szerveren keresztül üzemelhet majd.

Az elmúlt évben az adóhivatal játékadó-számlájára 62,465 milliárd forint folyt be, valamivel kevesebb a 2010. évi 62,689 milliárd forintnál - tájékoztatta a NAV a Világgazdaságot. A lap azt írja, hogy az idei első adatokat csak márciusban hozza nyilvánosságra a NAV, de valószínűsíthető, hogy a nyerőautomaták drasztikus csökkenése miatt az adóemelés végül adóbevétel-kiesést okoz majd.

A Világgazdaság információi szerint a Szerencsejáték Zrt. hamarosan elindítja a megújult online sportfogatási oldalát, ami 2-3 éven belül akár évi több tízmilliárd forintos forgalmat hozhat.