Büntetés, pesszimizmus, válsághangulat

Ez történt a gazdaságban az év 8. hetében

2012.02.26. 10:41 Módosítva: 2012.02.26. 10:57
Döntött az unió, mégpedig szigorúan: jövőre eleshetünk a kohéziós alapból származó 150 milliárd forintos támogatástól. Mégse mi voltunk a hét fő témája, hanem a második görög mentőcsomag megszavazása. 130 milliárd eurót kapnak, de az uniós tisztviselőkön kívül kevesen bíznak a csomag sikerében. A hazai gazdaságra a válsághangulat nyomja rá a bélyegét.

A hét elején az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megegyeztek a második görög mentőcsomagról: az ország 130 milliárd eurót kap, ennek fejéebn 2020-ig a GDP-arányos államadósságukat 120 százalékra kell levinniük. A magánbefektetők is komoly áldozatot voltak kénytelenek hozni, a görög állampapírjaik 53,3 százalékát fogják elveszíteni.

Görögország szinte azonnal meg is hirdette az új kötvénycsereprogramját: a megállapodás értelmében – a görög terhek további könnyítése érdekében – az új kötvények kamata 2014-ig csupán két százalék lesz, majd 2020-ig három százalék, és csak azt követően emelkedik 4,3 százalékra. Emellett csökkentik az első görög mentőprogram kamatait is. A hír jót tett a forintnak, azonban nem igazán tetszett az elemzőknek, akik továbbra is mély recessziót, és fenntarthatatlan adósságpályát jósolnak a görög gazdaságnak.

Az EU emellett az ország atomprogramja miatt kizárná Iránt a nemzetközi bankrendszerből. Ezzel gyakorlatilag megakadályoznák, hogy Teherán kereskedelmi forgalmat bonyolítson a világ többi részével.

Nem is nekünk szól

Itthon az uniós büntetéstől féltünk, kiderült, hogy joggal. Ha idén nem hozunk olyan intézkedéseket, amik az EU-t is meggyőzik arról, hogy fenntartható pályára álltunk, akkor jövőre búcsút mondhatunk a kohéziós alapból származó 144 milliárd forintnyi támogatásnak. Varga Mihály úgy gondolta, hogy a szigor nem a mi kedvező számainknak szól, hanem a többi bajban lévő országnak. Abban pedig kivételesen egyetértenek Oszkó Péterrel, hogy a többi konfliktusunknak is szerepe lehetett a döntésben. Az NGM szerint a döntés „megalapozatlan és méltánytalan”. Az NGM másban sem értett egyet az EU-val, a növekedési terveinket is megvédtük egy közleménnyel.

Várhatóan azonban nem fog sor kerülni a szankcióra. Egyrészt az IMF megállapodás jelenthet garanciát a fenntartható gazdasápolitikára, másrészt az uniónak sem érdeke a magyar gazdaság fékezése. Ebben erősen bízik az NGM is. A hiánycél teljesüléséért (a trükközésen kívül) idén százmilliárdos megszorításon gondolkozik a kormány, bár az NGM szerint furcsamód nem lesz kiigazítás a költségvetésen.

    8. heti záró  7. heti záró
 BUX 19 372 19 147
 OTP 4040 3945
 Mol 19 085 19 100
 Richter 38 000
37 990
 Magyar Telekom 591
573

Chikán Attila szerint véget ért a szabadságharc, az IMF-EU párossal való tárgyalások során már egy ésszerűbb gazdaságpolitika felé fog fordulni a kormány. A volt gazdasági miniszter emellett a középosztály megerősítését értelmes szándéknak tartja, de az oktatás lenézését nem. Az IMF megállapodást Simor András is siettetné, aki lemondott a fizetéséről, hogy ezen ne múljon az egyezség. A jegybankelnöki bére a közgazdászképzés támogatására fog ezek után menni.    

Malév csőd után

Miután elszállt az utolsó Malév-gép is, kiderült, hogy fizetniük kell azoknak, akik visszakérik a Malév jegyük árát. Ez kockázatos döntés lehet, hiszen valószínűleg százezrek maradnak majd hoppon. Arra is fény derült, hogy kínaiaknak a Malév elviselhetetlen költségei és kockázatai nem tetszettek. Oszkó Péter szerint pedig már nincs is igazán értelme új nemzeti légitársaságot alapítani, bár ezt a volt malévosok másként gondolják. A Malév életképes leányvállalatainak sorsa pedig a felszámolástól függ majd.  

Közben a Ryanair kiosztott egy rakás ingyenjegyet, az viszont meglepte őket, hogy ezekkel repülni is akartak volna. Az Edinburgh-i repteret viszont a Ryanair lepte meg egy fajsúlyos járatcsökkentéssel. A Wizz Air debreceni járatával utazó turistákra pedig Miskolc is lecsapna. Folytatódni látszik a légiipari csődhullám is, az indiai Kingfisher került most veszélybe.

Rosszkedvünk tele

Gyárak nyíltak, gyárak bezártak, de azért inkább bezártak. Válsághangulat uralkodik a gazdaságban, visszaestek a megrendelések, nőtt a nemfizetők aránya, a lakosság felélte a megtakarításait, még a nyerőgépek is vesztésre állnak. 100 milliárdos veszteségbe fordult a hazai bankszektor, mélyrepülésben az építőipar, megint rettegnek a gyógyszertárak és újabb 100 ezer embernek kéne munka. Hiába volt legalább a busójáráson némi jókedv, lecsapott rájuk az adóhivatal. Nem is csoda, ha ellenőriznek, hiszen papíron csak az éttermek ötöde nyereséges.

Jó hír a gazdagabbaknak, hogy 30 milliós ingatlan helyett 30 milliós hitelre is érvényes lesz az árfolyamrögzítés Rogán Antal javaslata alapján. Úgy tűnik, hogy a Bankszövetséggel megint utólag egyeztetnek majd.

  A hét eseményeihez tartozik még, hogy a szomszéd üzlet megvette a Nordsee-t, így újra üzemel a cég. Emellett jöhetnek a hazai iránytaxik, Szlovákiában pedig vasúti magánvállalat indult . Az pedig ezen héten se derült ki, hogy meddig vehetünk még cigit az éjjel-nappaliban. Vagy a restikben, amik 2 milliárdért visszakerültek a MÁV-hoz.