Lázár: Igazságtalan az uniós büntetés

2012.02.27. 09:35
A Fidesz frakcióvezetője nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai irányváltást a magyar kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat miatt; Lázár János erről hétfőn beszélt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lázár János szerint nincs szükség gazdaságpolitikai váltásra, a múlt héten kihirdetett EU-s büntetésről pedig kijelentette: „ezt a csatát még nem zártuk le, próbálunk megküzdeni a problémával, és próbáljuk jobb belátásra bírni majd a bizottságot (...), illetve az Európai Unió tagországait és pénzügyminisztereit”.

Egy igazságtalan, méltánytalan, a magyar választópolgárokat büntető lépést javasolt a testület - értékelte az Európai Bizottság múlt szerdai szigorú határozatát. E szerint ugyanis, ha idén nem hozunk olyan döntéseket, amivel hosszabb távon is fenntartható pályára állhat a magyar gazdaság, akkor jövőre felfüggesztik a Magyarországnak szánt támogatásokat a kohéziós alapból.  Ez hozzávetőleg 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – kiesés lehet az országnak.

Hozzá kell tenni azonban, hogy várhatóan nem fog sor kerülni a szankcióra. Egyrészt azIMF megállapodás jelenthet garanciát a fenntartható gazdasápolitikára, másrészt az uniónak sem érdeke a magyar gazdaság fékezése. Ezekben pedig erősen bízik az NGM is. A hiánycél teljesüléséért (a trükközésen kívül) idén százmilliárdos megszorításon gondolkozik a kormány úgy, hogy a gazdasági minisztérium szerint nem lesz kiigazítás a költségvetésben.

A rádióinterjúban szóba került Balsai István jelenése is ami 2006 őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgálta. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: bár már folynak eljárások, megfontolandó, hogy a jelentés elfogadása esetén van-e szükség újakra.

A Brüsszelnek megküldött, a dohány-kiskereskedelmet a tervek szerint újraszabályozó kormánypárti indítványról - amely állami monopóliummá nyilvánítaná e termékek kiskereskedelmét - Lázár János közölte: érdeklődéssel várják az EU legújabb kritikáit. Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük is, azt válaszolta: természetesen van, bár szerinte miután Ausztriában ez a konstrukció már működik, Brüsszel nem tehet majd olyan különbséget, hogy "Ausztriában lehet, Magyarországon pedig nem". Hozzátette, hogy olyan szabályozáshoz fognak ragaszkodni, amely kiállja a versenyt.