Felszámolják a Héroszt

2012.02.27. 16:03 Módosítva: 2012.02.27. 16:10

Hétfőn elrendelte a Hérosz Építőipari Zrt. felszámolását a Fővárosi Törvényszék. A bíróság döntése értelmében, miután adós fizetésképtelenségét hivatalból megállapították, annak felszámolását elrendelték. A Hérosz még októberben csődvédelmet kért, hétfőn, a felszámolásról szóló végzés közzététele előtt jelent meg az a közlemény, amely szerint a csődeljárás eredménytelenül ért véget.

A bíróság által kijelölt felszámoló a Vectigalis Zrt., a hitelezőknek negyven napjuk van, hogy követeléseiket bejelentsék.

A 2008 ősze óta Gerencsér László többségi tulajdonában lévő Hérosz az Opten cégtárának adatai szerint az elmúlt éveket 15-18 milliárd forintos árbevétellel zárta, alkalmazottainak a száma a legutóbbi adatközlés szerint 122 fő volt. A cég kötelezettségállománya az elmúlt években tízmilliárd forint körül volt, üzemi eredménye nagyot romlott: 2009-ről 2010-re meredeken, plusz 1,081 milliárdról mínusz 1,5 milliárd forintra zuhant, miközben a mérleg szerinti eredmény 208 millióról 78 millió forintra olvadt.

A cég az elmúlt időszakban több jelentős beruházásba vett részt, igaz, nem mindig sikeresen, januárban például a főváros felmondta a műjégpálya építésére megkötött szerződést. A Hérosz részt vett egyetemi kollégiumok építésében, felújításában, a Design terminál nem problémamentes felújításában és számos ppp-projektben, többek között a kaposvári kórház Pólus kórház építésében konzorciumi partnere volt.