Per lehet a Tesco-pénztárosok pénzéért

2012.02.27. 15:43

A Tesco vezetősége értetlenül fogadta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) bejelentését arról, hogy perelni is hajlandó a Tesco-pénztárosok elmaradt pénzéért, miután az érdekképviselet még nem kezdeményezett tárgyalásokat a Tesco vezetésével a garantált bérminimum visszamenőleges kifizetéséről, így nem is ismerheti a vállalat álláspontját - közölte a Tesco az MTI megkeresésére.

Potyondi Antal, a KASZ elnökségi tagja, Győr-Moson-Sopron és Vas megyei titkár hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az érdekképviselet perelni is hajlandó, hogy megkapják elmaradt garantált minimálbérüket a Tesco-pénztárosok.

A munkaügyi felügyelőség korábban négy dél-alföldi áruházban ellenőrizte, hogy megkapják-e az alkalmazottak a garantált bérminimumot, ám amikor legfelsőbb bírósági döntés kötelezte a társaságot a fizetésre, akkor azt nem mindegyik hipermarket esetében tették meg, csak azokban, ahol a vizsgálat folyt - közölte Potyondi Antal.

Megjegyezte, hogy a vállalat tavaly decembertől minden pénztárosnak megadja a garantált bérminimumot, ám ők azt szeretnék elérni, hogy a 2009 eleje és tavaly november vége közötti időszakra járó pénzt is mindenki megkapja. Arról, hogy ez összességében mekkora összeg lehet, egyelőre nincsenek adataik - mondta a szakszervezeti vezető.

A Tesco úgy reagált: nem szolgálja a tagság érdekeit az egyeztetések nélküli perrel fenyegetőzés. A Tesco mindig is a hatályos jogszabályoknak megfelelően állapítja meg és fizeti ki dolgozói bérét - tették hozzá.