Drágul a csirkehús

2012.02.28. 07:29 Módosítva: 2012.02.28. 12:13

Tavasszal a mostaninál jóval többet kell fizetni a baromfihúsért. A csirke- és pulykamellfilé kilója legalább 40-50 forinttal drágul, de 20-25 forinttal emelkedik a comb ára is,írja a Népszabadság.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az ágazat az idén már képtelen lesz megismételni 2011-es produkcióját, a takarmányok ára és a kiadásaik megállíthatatlanul emelkednek. A terméktanács mérlege szerint 2011-ben egyébként 410-420 milliárd forint értéket előállítva, 465 ezer tonna baromfit vásároltak és dolgoztak fel. Idén ennél jóval kevesebb baromfi kerül a feldolgozókba, mert – a tárolási költségek miatti áremelkedést is bekalkulálva – a tavalyi betakarításkori árakhoz képest már most 10-18 százalékkal kell többet fizetni a takarmányért. Gyarapítja a kiadásokat az energiaárak és a munkaerő költségeinek növekedése is.

A február közepi, szokatlanul hideg napokat is megérezték a baromfitartók, az ólakban ugyanis képtelenek voltak a szárnyasok fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet tartani. Ezért csökkent a tojástermelés és a súlygyarapodás is.

A terméktanácsnál úgy gondolják, még akkor is szükség van az áremelésre, ha ez a fogyasztás csökkenéséhez vezet, ez viszont a főként belföldre termelő vállalkozásoknak nem sok jót ígér. Az áremelés elkerülhetetlen, sőt már el is kezdődött. Bárány László elmondta azt is, hogy az elmúlt tíz nap alatt az uniós exportban például tíz százalékot drágult a csirkecomb. Az előzetes számítások szerint azok a feldolgozók számíthatnak pozitív mérlegre, amelyek termelésük minimum 50-55 százalékát külföldön tudják értékesíteni.