Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Erste: 2014-ig nem lesz magyar nyereség

2012.02.29. 15:15
Az Erste Bank legkorábban 2014-ben vár nyereséget Magyarországon - mondta a nemzetközi bankcsoport vezérigazgatója szerdán egy bécsi sajtótájékoztatón. Andreas Treichl elmondta azt is, hogy a tőkemegfelelési mutatókat mindenhol teljesíteni tudja a bank.

„Magyarországon a gazdasági, politikai helyzet alapján sem 2012-ben, sem 2013-ban nem várunk többletet, hanem úgy építjük fel az ottani bankot, hogy 2014-ben, normalizált körülmények között ismét nyereséget remélhessünk” – fogalmazott Andreas Treichl a 2011-es mérleget ismertetve az osztrák rádió tudósítása szerint.

Az Erste Bank szerdán Bécsben kiadott beszámolójában 718,9 millió euró veszteséget jelentett tavalyról kisebbségi részesedések nélkül, 2010-ben 878,7 millió euró volt az eredménye adó után. Magyarországon a csoport vesztesége kisebbségi részesedések nélkül 566,6 millió euró volt tavaly. Előzőleg, 2010-ben 21,8 millió euró volt a veszteség. A magyar részlegben a kockázati tartalékolást 244,3 millióról 812 millió euróra növelték.

Treichl kizárta, hogy a 2009-es osztrák bankmentő csomag után további osztrák állami forrásra legyen szüksége a banknak. Az Erste Ausztriában és külföldön is „messze túlteljesíti” a jelenlegi tőkekövetelményeket és teljesíteni tudja majd az év közepétől előírt 9 százalékos tőkemegfelelési mutatót is - mondta.

Treichl közölte, elfogadja az osztrák kormány előző nap bejelentett döntését a bankadó megemeléséről, ugyanakkor kételkedik abban, hogy az helyes-e az osztrák gazdaság hosszú távú versenyképessége és a hitelkibocsátás szempontjából. Az adóemelés olyan időszakban történik, amikor a banknak sajáttőkét kell emelniük, magasabb kvótáknak kell megfelelniük - érvelt. Felidézte, hogy Ausztriában és Magyarországon együttesen több mint 160 millió euró bankadót fizetett az Erste.

Az osztrák kormány kedden jelentette be az osztrák Volksbank (ÖVAG) részbeni államosítását. Az így az államra háruló egymilliárd eurós teher egy részét a bankadó 25 százalékos, 2017-ig szóló megemelésével akarják fedezni. A kormány azzal érvel, hogy az államosítás a bankszektor stabilitását is szolgálja, ezért annak részt kell vállalnia a terhekből. Az adóemeléstől évi 125 millió euró többletbevételt várnak.

Az ÖVAG megmentéséhez a jelenlegi résztulajdonosoknak és részvényeseknek is hozzá kell járulniuk. A kormány emellett kezdeményezte a vállalati nyugdíjpénztárak adózási szabályainak módosítását is, hogy abból 2012-ben többletbevételhez jusson. Mindhárom javaslat célja, hogy a GDP-arányosan számított deficit ne lépje túl a tervezett 2,99 százalékos értéket 2012-ben.