Még senkit nem küldött el a Nokia

2012.02.29. 07:31

Még nem kezdődött el a Nokia komáromi gyárában a dolgozók csoportos leépítése: egyelőre annyi történt, hogy a finn cég bejelentette szándékát a munkaügyi központnak - írja a Napi Gazdaság.

A lap információi szerint csaknem két hete elkezdődtek a tárgyalások a cégvezetés és az érdekképviselet között arról, hogy milyen elvek alapján történjen a leépítés (úgy tudni, a felek ma is asztalhoz ülnek). A jogszabály arról nem rendelkezik, hogy mennyi időnek kell eltelnie a szándék, illetve a konkrét döntés bejelentése között; szakemberek arra számítanak, hogy a Nokia márciusban fogja ismertetni elhatározását.

Ekkor derül ki, hogy pontosan hány főt érint a leépítés - korábban 2300-at jeleztek -, és a társaságnak akkor kell tudatnia, hogy milyen ütemezésben akarja azt végrehajtani. A Nokia korábban azt közölte, hogy a leépítést az év során, fokozatosan akarja lebonyolítani.

A cégnek arról is tájékoztatnia kell a munkaügyi hivatalt, hogy milyen foglalkoztatotti kört és név szerint kit érint a leépítés. Ezek alapján lehet majd látni, hogy a Nokia döntése miként csapódik le az országban - most úgy tudjuk, hogy a 2300 fő zöme Komárom-Esztergom, valamint Győr-Moson-Sopron megyéből, illetve a szlovákiai révkomáromi járásból való, másutt legfeljebb 10-20 főt érinthet a létszámcsökkentés.

Az értesített dolgozók a döntés bejelentését követő harminc nap múlva kapják meg felmondásukat. A munkaügyi központ mindaddig nem intézkedhet, hiszen például nem tudja, hány mérnököt küld majd el a cég, de a lap szerint már elkezdték számba venni azokat a társaságokat, amelyek - elméletileg - munkavállalókat vennének át.

Szakemberek arra számítanak, hogy elsősorban a győri és a tatabányai ipari parkokban találhatnak új munkát a ma még nokiás dolgozók. Akik nem tudnának rögtön elhelyezkedni, a kötelező felmondási időn túl további kéthavi felmentési időt kapnak, ezalatt megkapják a fizetésüket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla