Egyre öregebb autókkal járunk

2012.03.01. 07:50
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 3,6 millió forgalomba helyezett gépjármű van, ebből a személyautók átlag életkora 12 év, míg a buszoké 14,a motoroké 17 év. Az utóbbi pár évben inkább a fiatal használt autók iránt van igény, de éppen az 1-3 éves kocsikból csekély a kínálat.

Az elmúlt négy évben öregedett a magyarországi autóállomány, jelenleg 12 év, és bár a legtöbben az 1-3 éves használt autókat keresik a piacon, ebből alacsony a kínálat - írja az inforadio.hu.

A használtautó.hu marketingvezetője azt mondta: a hazai autóállomány öregedése a hirdetésekben is nyomon követhető, így például viszonylag bő a kínálat a 9 évnél idősebb autók körében, amely 4 évvel ezelőtt még 46 százalékos arányt képviselt a hirdetésekben, mostanra azonban ez az arány 56 százalékra nőtt.

Fodor László közölte: a hirdetéseikben szereplő autók átlag életkora 11 év, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy az elmúlt években nagyot zuhant az újautó eladások száma, és csökkent a használtautó-import is. A portálon jócskán akad idős autó is.

Pedig az öreg autókat sokan már csak azért sem hirdetnek meg, mert az adásvétel járulékos költségei átlagosan 50 ezer forintot tesznek ki. A használtautó.hu portálon a legalacsonyabb összegért kínált autó 20 ezer forint, míg a másik véglet, a legdrágábban kínált jármű 90 millió forint.