Kósa havi kétmilliót adna a költségvetés ellenőrének

2012.03.01. 13:36

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be csütörtökön Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az egyes közpénzügyi tárgyú törvényekhez. A tervezetből kiderül, hogy a politikus havi közel kétmillió forintos fizetést adna a Költségvetési Tanács elnökének, aki jelenleg Kovács Árpád. Emellett azt javasolja, hogy az önkormányzatok működési hitelt vehessenek fel az idei évben, írja a Portfolio.

Egyes közpénzügyi tárgyú törvényeknek az államháztartás önkormányzati alrendszerét érintő módosításáról, és azok más törvénnyel való összhangjának biztosításáról címmel nyújtotta be módosító javaslatát Kósa Lajos. A javaslat egyrészt az államháztartási törvényt, valamint az idén életbe lépett gazdasági stabilitási törvényt módosítja az önkormányzatokra vonatkozóan. Másrészt módosításokat tervez a Költségvetési Tanács elnökének javadalmazásában.

Mégis szabad eladósodni?

A kormánypárti politikus által beterjesztett tervezet részben azt célozza, hogy „a helyi önkormányzatok 2012. évi költségvetésük tervezése és végrehajtása során, a költségvetési hiány finanszírozására – a Kormány hozzájárulásával – működési célú hitel felvételére legyen jogosultak”.

„A módosítás értelmében Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben foglalt rendelkezésekkel összhangban 2012. évben még tervezhető működési célú hiány finanszírozására mód nyílik az önkormányzatok számára éven túlnyúló működési hitel felvételére, természetesen csak abban az esetben, ha a hitelfelvétel nem veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése az önkormányzat saját bevételei alapján biztosítottnak látszik” – olvasható az indoklásban.

A javaslat szerint Debrecen fideszes polgármestere elhagyná az év elejétől hatályos stabilitási törvénynek azt a részét, amely szerint az önkormányzat működési célra csak likvid hitelt vehet fel.

Emlékezetes, a kormány már az egy évvel ezelőtt bemutatott Széll Kálmán-tervben is úgy fogalmazott, hogy „elmúlt időszakban az önkormányzatok adóssága folyamatosan nőt, ennek gátat kell szabni, ezért a jövőben a hitelfelvétel kormányzati engedéllyel lehetséges”.

Havi kétmilllió

A javaslat másik pontja a költségvetési tanácsot érinti. A tanács „függetlenségének erősítése és munkája integritását szolgálja, hogy a javaslat a stabilitási törvény módosításával a tanács elnökére nézve előírja, hogy – az oktatást és szerzői jogvédelem alá eső tevékenységeket kivéve – nem folytathat más kereső tevékenységet, ugyanakkor ezekkel a korlátozással összhangban megfelelő díjazásban és juttatásokban részesül”.

A javaslatból kiderül, hogy a KT elnöke, aki jelenleg Kovács Árpád, "a tárgyév március elsejétől a következő év február utolsó napjáig terjedő időszakra megállapított havi illetménye a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset kilencszerese". A havi bruttó átlagkereset 213 ezer forint, vagyis Kovács Árpád közel kétmillió forintot kereshet havonta, ha a parlamenti képviselők elfogadják Kósa Lajos javaslatát. A most érvényben lévő szabályok szerint a Költségvetési Tanács tagjai nem részesülhetnek juttatásban.

Korábban már volt arra vonatkozó javaslat, hogy a Költségvetési Tanács elnöke díjazásban részesüljön. Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának kormánypárti elnöke tavaly decemberben szintén indítványozta egy módosítóban, hogy a havi átlagos bruttó bér kilencszeresét kapja fizetésként a KT elnöke, aki akkor még Járai Zsigmond volt. Matolcsy György azonban ezzel ellentétes javaslatot nyújtott be tavaly és végül Rogán Antal visszavonta saját javaslatát. Azóta Járai Zsigmond távozott a Költségvetési Tanács éléről, és nyílt kommunikációs csatába keveredett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.